Съдиите избират своите шестима представители

Политика | 17 юни 2017, събота / 12:48| Показвания:Източник: bTV

Съдиите от цялата страна избират своите шестима представители в новия Висш съдебен съвет (ВСС), пише bTV. Гласуването започна сутринта и се извършва както с хартиени бюлетини, така и дистанционно – по електронен път.

Общо 563 съдии са заявили желание да гласуват в Съдебната палата в София, останалите 1500 ще упражнят правото си на глас онлайн. Избирателната активност в Съдебната палата е висока, има и опашки, предаде репортерът на bTV Канна Рачева. До 10 ч. вече бяха гласували над 100 съдии.

Сред тях бе и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. „Гласувах като съдия, не като административен ръководител. На първия тур, очевидно, избор е трудно да се осъществи. Ето защо призивът ми към всички е да бъдат активни в осъществяването на своето право, както днес, така и утре. И да се доверят на съвестта си и на своето вътрешно убеждение и преценка за всеки един от кандидатите“, каза той.

Кандидатите за състава на новия ВСС са 27, а местата са шест. За да влезе в състава на Съвета, всеки кандидат трябва да събере най-малко 50% от гласовете на съдиите. Заради големия брой кандидати по всяка вероятност изборният ден няма да приключи тази нощ, а утре.


Тагове: ВСС, гласуване, шестима представители

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси