Проф. Николай Петров: До 2 години трябва да имаме електронното здравеопазване

Проф. Николай Петров: До 2 години трябва да имаме електронното здравеопазване
БНТ
A A+ A++ A

Достъпът до лекарства и затлъстяването при децата да са теми на българското председателство на Европейския съюз. Това предлага здравния министър професор Николай Петров. В "Денят започва", той коментира, че екипът му продължава работата по въвеждането на електронното здравеопазване и то трябва да заработи до 2 години, предаде БНТ.

Много широко е дискутирана темата за затлъстяването при децата в резултат на неправилно хранене. Ние развихме, задълбочихме и това е нашето намерение. Като втора тема на нашето председателство се обсъжда темата за достъпа до лекарствени продукти. Има се предвид проблемите, които многократно сме обсъждали, лекарствени продукти, които въобще не стъпват на нашия пазар, такива, които са в недостиг, допълни проф. Петров.

Според министър на здравеопазването темата нездравословно хранене при децата ще бъде разширена не само във връзка със затлъстяването, а и във връзка с някои заболявания, а защо не и в посока на това, че нашите деца все повече се променят, появяват се заболявания, които са нетипични за детската възраст. Той заяви, че има процес на подмладяване на множество заболявания, което също може да бъде обвързано с качеството на храните.

Ще се намерят стъпките, които да ограничат трансмазнините и глюко-фруктозни подобрители в храните.

Проф. Петров заяви, че трябва да бъде изградена системата за електронно здравеопазване. Той заяви, че вторият стълб, който касае структурите на министерството на здравеопазването - лечебни заведения, доболнична помощ предстои да се изградят и то при едно много важно условие - тотална свързаност, защото електронните системи на НЗОК и на доболнична система трябва да работят като един организъм. Това е електронно здравеопазване. В НС се взе такова решение вече има зададени срок, мърдане няма. До 2 години трябва да имаме функциониращи електронно здравеопазване.

В края на юли ще има неформален съвет на министрите в Естония. Здравният министър е договорил наша група от експерти да останат, ако трябва една седмица, за да вземат всички добри модели. След това ще бъдат докладвани на ниво Министерски съвет и ще започне реализирането им.

#Проф. Николай Петров #министър на здравеопазването

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »