Съвременният човек знае малко за древните култури. Ние обаче ви ги разкриваме

Съвременният човек знае малко за древните култури. Ние обаче ви ги разкриваме
pixabay.com
A A+ A++ A

Знанията на съвременния човек за древните култури са доста ограничени. Но достигналите до наши дни артефакти дават повод да смятаме, че преди хилядолетия на нашата планета са съществували развити цивилизации, предаде Дарик.

Вижте 5 тайни текста, скрити в известни артефакти:

Тайнити на фараона

Един от най-интересните артефакти в египтологията е златната лицева маска на Тутанкамон. Таен текст от вътрешната страна разкрива, че може би е била направена много преди царуването на Тутанкамон. Откритието е направено случайно през 2015 година, когато музеен работник счупил брадата на маската и се опитал да я сложи обратно. Изследователите смятат, че голяма част от златната гробница на Тутанкамон е била направена за неговата мащеха.

Схемата на пирамидата

Голямата пирамида в Гиза съдържа многобройни скрити тайни и пространства. Мистериозните тесни коридори водят от покоите на краля и кралицата дълбоко във вътрешността на пирамидата. В продължение на години изследователите са били възпрепятствани да изследват дълбочините на шахтите с каменни врати, закрепени с медени щифтове. Но през 2011 година специално разработен за целта робот успява да се провре там и разкрива странни йероглифи, нарисувани с червена боя.

Вълшебните думи

През 2015 година изследователи отключиха тайните на сребърния свитък, разкриващ древни заклинания и проклятия, написани на арабски език, в който са използвани и гръцки букви и песни. Магическият амулет се състои от изключително тънко фолио от сребро и миниатюрен текст от неизвестна религия. Предполага се, че е от древен град от 2000 години преди Новата ера, който е бил разрушен от силно земетресение.

Часовникът на Ейбрахам Линкълн

По време на гражданската война в Америка, която започва на 13 април 1861 година, часовникът на Ейбрахам Линкълн е в ръцете на ирландския часовникар Джонатан Дилън, който отбелязва бомбардировките във Форт Съмтър. 150 години по-късно часовникът е дарен на музея във Вашингтон от внука на Линкълн. Скритият текст в него е открит чак през 2009 година.

Съобщение под обелиска на Мусолини

Обелискът на Мусолини е издигнат в Рим през 1932 година и под него е погребано скрито послание за бъдещите цивилизации. Тайният текс не може да се прочете в оригиналния му вид, тъй като над него стои 300 тона каменен обелиск. Но професорите Бетина Райт и Ламер и са използвали скрити източници от архивите на Рим, за да го разчетат. Тексът съдържа 1200 думи и е написан от Аурелио Джузепе Аматучи. Той описва историята на фашизма и възхода на Мусолини.

#артефакти #тайни

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »