По-висока изкупна цена на липовия цвят

По-висока изкупна цена на липовия цвят
БНТ
A A+ A++ A

Между 10 и 12 лева се изкупува килограм сух липов цвят тази година, казаха от фирми изкупвачи. Между 2, 5 и 3 лева се приема не изсушената билка. Тази година цените са по- високи, спрямо предходната. Причината е, че все още е началото на кампанията по прибиране на липовия цвят. Очаква се цената на билката да падне. В Благоевград е въведена забрана както за бране на липов цвят от дърветата, така и за събирането му от улиците на града, предаде БНТ.

Всяка сутрин в Благоевград могат да бъдат забелязани десетки автомобили, които пристигат от други градове, за да събират падналия по улицата липов цвят. От общинската администрация казаха, че е предвидена санкция за тези, които нарушават въведената забраната. Глобите са от 100 до 2000 лева.

Диана Стефанова, главен еколог на община Благоевград: Въпросът е, че нарушителите дори да бъдат хванати на място, никога не носят във себе си лични документи, нито пък имат пари, за да можем дори да им наложим някаква санкция на място, нали един фиш в рамките на 50 лева.

Много от хората, които събират липовия цвят в Благоевград казаха, че не се притесняват от санкциите, които могат да им бъдат наложени. От фирмите, изкупуващи билката обясниха, че събраните цветове от земята се използват само за козметични препарати.

Въпреки по-високата цена на изсушения липов цвят, до фирмите, които го изкупуват се доставя неизсушена билка, тъй като тя не изисква обработка. От пунктовете, където се предава липовия цвят казаха, че следят внимателно качеството му.

#покупка #поскъпване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »