Спадът в цените на петрола повиши цените на държавните облигации

Финанси | 21 юни 2017, сряда / 12:29| Показвания:Източник: pixabay

Понижението в цените на петрола до нови седеммесечни дъна изплаши азиатските инвеститори, засенчвайки решението на щатската MSCI да добави акции на компнаии от континентален Китай към един от популярните си индекси, пише Profit.bg.

Спадът в цените на петрола повиши цените на държавните облигации, докато в същото време притокът на средства към активите-убежища подкрепи долара. Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI се понижи с 0.7%. Австралийският основен индекс изгуби 1.1%, докато японският Nikkei 225 затвори с 0.2% надолу. Цената на петрола вчера падна с 2%. С това понижение тя отчита 20% спад от върха си и официално вече е в меча територия.

Днес цената на петрола от сорта брент остава без промяна на ниво от 46.02 долара за барел, докато фючърсите на щатския суров петрол добавиха 4 цента към цената си до 43.55 долара за барел. Ударът, който понесоха акциите на енергийните компании, понижи Dow Jones с 0.29% вчера, докато спадът при S&P 500 бе от 0.67%, а Nasdaq изгуби 0.82%.

Включването на акциите на някои китайски компании в индекса MSCI Emerging Markets бе отчетено като символична победа за Пекин след три неуспешни опита преди това. Въпреки това тази стъпка е относително малка. Акциите на едва 222 компании влизат в индекса, с тегло от 5% като по този начин ще съставляват само 0.73% от него. Според MSCI промяната, която ще влезе в сила през юни следващата година, ще донесе приток на инвестиции в размер на 17 – 18 млрд. долара. За сравнение пазарната капитализация на китайските публични компании е около 7 трлн. долара.

На валутните пазари разпродажбите при петрола подпомогнаха долара. Доларовият индекс, който следи представянето на долара спрямо кошница от шест други основни валути бе на ниво от 97.746 пункта, след като вчера достигна петседмичен връх. Еврото се търгува без промяна на ниво от 1.1134 спрямо долара, след като преди това падна до триседмично дъно, докато доларът се разменя срещу 111.39 йени.

Британският паунд ближе рани при ниво от 1.2626 спрямо долара, след като управителят на Централната банка на Англия Марк Карни попари надеждите, че скоро лихвите може да бъдат вдигнати.


Тагове: петрол, цени, спад

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси