Депутати в опит да запазят българския език

Депутати в опит да запазят българския език
Нова телевизия
A A+ A++ A

Нов законопроект, който да защитава българския език и да го опази от влиянието на употребата му в интернет, ще бъде внесен до края на месеца в Народното събрание от парламентарната група на „Обединените патриоти”. Новият закон трябва регламентира книжовната норма, а част от предложенията предвиждат и неговото налагане в дигиталния свят. На дискусия в парламента бяха обсъдени редица предложения, някои от които всъщност вече са част от други закони, предаде Нова телевизия.

Една от основните мерки, към които ще се фокусира законопроекта е текст, според който мобилните оператори и банките ще трябва да изпращат есемес съобщения само на кирилица, а писането на латиница да отпадне.

Това обаче, оказва се, не е толкова лесно за реализация поради техническите параметри на индустрията, а за да се случи ще трябва в страната да се забрани вносът на мобилни телефони, които не са пригодени за кирилица.

Друга идея на „Патриотите” е всички надписи на табели и рекламни пана на търговски обекти и хотели също да са задължително изписани основно на български, независимо от семантиката и произхода на думата. Един от най-ярките примери за желаните от инициаторите на законопроекта промени са и служебните униформи в системата на МВР, голяма част от които са с надписи на английски език.

Любопитно е, че в регламентирането за използване на кирилица в онлайн пространството предвижда промяна и на начина на изписване дори на официалната страница на Народното събрание, която към момента се изписва в пълен превод на английски.

 

#кирилица #български език #"Обединени патриоти"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »