30 000 лв. за живота на депутат

30 000 лв. за живота на депутат
Източник: Youtube
A A+ A++ A

30 000 лв. струва животът на един народен представител. Оценката е на администрацията на Народното събрание, която е обявила обществена поръчка за сключването на групова рискова застраховка “Живот” на 240 депутати от 44-тия парламент.

Застрахователят ще получи до 50 000 лв., без ДДС, а срокът на застраховката ще е една година.

Всеки народен представител е застрахован за сумата от 30 000 лв., която застрахователят ще трябва да изплати, ако се стигне до смърт от инфаркт или инсулт, при пътнотранспортно произшествие или от посегателство на трето лице. Премията са изплаща при обстоятелства, свързани или станали по време на изпълнение на служебните задължения от народните представители.

Ако депутат почине при битов инцидент или от общо заболяване, тогава застрахователната премия пада на 15 000 лв. Същите компенсации са предвидени и ако се стигне до трайна неработоспособност на народните представители, пише БГНЕС.

При временна нетрудоспособност депутатите ще получават между 4 и 12% от 15 000 лв., в зависимост от периода, в който няма да могат да изпълняват задълженията си.

Застрахователят е задължен да изплати обезщетението в 15-дневен срок, но само срещу предоставянето на всички документи, доказващи претенцията по основание и размер. При предсрочно прекратяване на мандата на народен представител, застрахователното покритие също се прекратява.

 

#депутат #застраховка #живот

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »