Агенция за безопасност на храните откри разлики между храни и напитки (ВИДЕО)

Здраве | 28 юни 2017, сряда / 10:50| Показвания:Източник: НОВА

Българската агенция за безопасност на храните откри разлики между някои храни и напитки, предлагани и в България, и в някои страни в Западна Европа, предаде НОВА.

През последните седмици експерти от Агенцията закупиха 31 продукта от магазини у нас, Германия и Австрия. На различни тестове бяха подложени безалкохолни напитки и плодове сокове, млечени и месни продукти, детски храни и шоколадови изделия. 

„Смятам, че има разлики между продуктите, които се продават на българския и на европейския пазар. Важно е да се знае, че сравнителното изследване беше направено на идентични продукти от идентични марки, които се продават под едно и също наименование, както в България, така и в Централна и Западна Европа”, обясни пред NOVA заместник-председателят на Агенцията д-р Любомир Кулински.  

„Едни и същи храни са с различни етикети. От 31 продукта, 24 са с идентични етикети, но при 7 продукта има разминаване”, каза още д-р Кулински. 

Къде са разликите? Натурален сок, продаван в Германия съдържа 100% плодов сок, докато аналогът на този продукт, продаван в България съдържа 97% плодов сок и 3% пулп. В един от колбасите, продавани на българския пазар има повече вода в сравнение с неговия аналог на немския пазар. Вредни ли са продуктите, продавани в България? 

„Изобщо не говорим за безопасност. Храните са абсолютно безопасни, те дори са коректно етикетирани, въпросът е защо има разлика в етикета на сходни продукти”, подчерта д-р Кулински. Какво предстои? Предстои страната ни да уведоми Европейската комисия за резултатите от изследванията.

 


Тагове: храни, разлики, резултати

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси