Румен Порожанов: 16 храни са със значително по-високи цени у нас в сравнение с Австрия и Германия

Общество | 28 юни 2017, сряда / 13:02| Показвания:Източник: Youtube

"16 храни са със значително по-високи цени у нас в сравнение с Австрия и Германия". Това каза на брифинг в Министерския съвет министърът на земеделието и храните Румен Порожанов във връзка с резултатите от проверката на Българската агенция по безопасност на храните за качеството на храните.

„Най-фрапантни са 2 вида детски пюрета. За единият - цената е с около 90% по-висока, а другият – 107%. По-високи цени в рамките на диапазон между 20% и 70% наблюдаваме и при млечните продукти, определени сирена и шоколадови продукти. Колкото и да е на пръв поглед необяснимо, разликите в цените не са незначителни", каза още Порожанов, цитиран от Агенция "Фокус". 

"Още утре ще поканя Комисията за защита на потребителите, заедно с федерациите, които са за защита на потребителите. Ще обсъдим темата с по-високите цени, за да видим по тяхна линия какво може да се предприеме от гледна точка на комуникация при предлагането на тези услуги“, обясни той.

Порожанов уточни, че темата за двойствения стандарт на храните ще бъде представена на следващото заседание на Съвета на министрите на земеделието, което ще бъде на 17-18 юли.

„Информацията ще бъде внесена от словашкия колега и ще бъде подкрепена от Вишеградска четворка, плюс другите 4, които участваме в този процес на изследвания“, добави Порожанов и уточни: „Действията на правителството ще бъдат съвместни с тези на колегите от Словакия, Чехия, Унгария и други страни и ще са насочени към комисаря по защита на потребителите за създаването на ред и режим, който да има еднакво предлагане на качеството и съставките на храните на единния европейски пазар“.

 


Тагове: Румен Порожанов, храни, разлика

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси