Предпазвате ли добре децата си в жегите

Предпазвате ли добре децата си в жегите
Източник: Pixabay
A A+ A++ A

При наличие на симптоми на обезводняване при децата, родителите незабавно трябва да се свържат с лекар. Това коментира пред ДАРИК доц. Анелия Буева, национален консултант по детска нефрология и експерт по детски бъбречни заболявания, цитирано от НОВА.

Тя обясни, че първите признаци за обезводняване са отпадналост и по-рядко уриниране. За да предотвратят прегряването, доц. Буева препоръчва родителите да изберат подходящо облекло, да следят за редовно приемане на течности и да не забравят слънцезащитните продукти. Хранителната диета също е от голямо значение.

Децата са много уязвими от летните горещини и са нужни сериозни мерки, за да ги предпазим от прегряване или обезводняване, напомни доц. Анелия Буева. 

Детето трябва да пие предпочитаните от него течности през целия ден, но най-вече сутрин преди да се изложи на слънце. Освен задължителната шапка на главата си, детето трябва да носи и подходящи дрехи. "Трябва да са светли дрехите, не тъмни, и да са по-свободни около тялото", поясни тя.

Доцент Буева препоръчва диета от по-леки храни, с по-малко месо и повече плодове и зеленчуци.   Трябва да се избягва излагането на слънце между 12.00 и 16.00 ч. следобед, когато слънцето е най-жарко. Препоръчителните часове за извеждане, особено на съвсем малки деца, е сутрин до 10.00 ч. и вечер след 17.00 ч.

Според доц. Буева не е правилно децата да стоят на плажа цял ден, макар някои родители да смятат, че слънцето, вятърът и водата са полезни. Неправилното излагане на летните горещини е причината толкова деца да се връщат болни от морето.

#деца #защита #жеги

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »