Новите JLTV ще сменят известните Джип и Хъмви

Новите JLTV ще сменят известните Джип и Хъмви
Източник: pixabay
A A+ A++ A

САЩ ще продадат на своя съюзник Великобритания близо 3 000 военни коли на стойност повече от един милиард долара, съобщиха Пентагонът и Държавния департамент. /БГНЕС/

Тези коли ще сменят известните Джип и Хъмви на американската армия, се казва в съобщението. Както всяка по-голяма търговска сделка с оръжие, Държавният департамент трябва одобри „възможната продажба“ на тези 2 747 JLTV (Joint Light Tactical Vehicles) на стойност 1.03 млрд. долара. Министерството на отбраната информира за това Конгреса, който теоретично може да се противопостави в рамките на 30 дни. Като се има предвид, че Великобритания е най-близкият исторически съюзник на САЩ, има малки шансове от Конгреса да оспорят такова решение на изпълнителната власт.

От американското външно ведомство и министерството на отбраната подчертават, че това предложение за продажба засилва външната политика и националната сигурност на САЩ чрез подобряване на сигурността на съюзник на САЩ.

JLTV се превръща в новата военна кола, символ на американската военна мощ след „Джип“ и „Хъмви“. През септември 2015 Пентагонът избра компанията от Уисконсин Oshkosh , за да конструира тази нова машина, като последен етап от започнат през 2003 г. процес. По време на инвазията в Ирак през 2003 г. Хъмви бе високо ценен заради скоростта си. Скоро обаче американските военни се разочароваха от него, след като нападенията с мини и самоделни бомби, поставени на пътя от бунтовниците, зачестиха. Причината е, че е твърде нисък и подът му не дава добра защита от взривни устройства.

Компанията Оshkosh спечели договора с първи транш от 6 .75 млрд. долара пред Lockheed Martin производителя на „Хъмви“ AM General. Общо американските сухопътни сили предвиждат да закупят 50 000 JLTV до 2040 г., а морската пехота – 5 500 на обща стойност 30 млрд. долара. 


#джип #военни

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »