Доналд Тръмп ще участва в парада за националния празник на Франция

Доналд Тръмп ще участва в парада за националния празник на Франция
източник: pixabay
A A+ A++ A

Френският президент Еманюел Макрон ще участва в петък в Париж в традиционния военен парад за националния празник - 14 юли, заедно с американския си колега Доналд Тръмп. След това Макрон отлита за Ница, за да почете паметта на жертвите на атентата преди година. Тогава загинаха 86 души, 450 бяха ранени при атаката с камион срещу мирни граждани. /БГНЕС/

На булевард „Шанз-Елизе” шествието, което съвпада със стогодишнината от влизането на САЩ в Първата световна война, ще бъде открито от част, облечена в традиционните за времето униформи с общо 3720 пехотинци, 211 превозни средства от които 62 мотоциклета, 241 коня, 63 самолета и 29 хеликоптера.

"Това е прекрасно национално честване. Ние очакваме с нетърпение да участваме. ” "Нашите две нации са обединени, заедно, завинаги от духа на революцията и борбата за свобода", сподели американският президент.

В петък сутринта Макрон ще произнесе "кратка реч" в края на парада от президентската трибуна, „за да припомни смисъла на националния празник, който отбелязва и годишнината от атентат, потопил Франция в траур".

В Ница осемдесет и шест свещи ще бъдат запалени сутринта, преди пристигането на държавния глава. Те са в памет на загиналите при нападението с камиона на известната Английска алея на 14 юли 2016.

Когато президентът на САЩ си тръгне, Макрон ще отиде в Ница и ще се срещне с опечалените семейства, както и със службите по сигурността и спасителните екипи.

Военен парад ще предхожда тържествената церемония, излъчвана на големи екрани.

За вечерта е предвиден концерт за всички, след това пускане на балони и запалване на 86 светлинни лъча. Никакви фойерверки в провинцията.

Франция удължи за шести път извънредното положение от 2015 година. Тя ще чества националния си празник под наблюдение: близо 86 хиляди полицаи и жандармеристи и 7 хиляди войници участват в операцията „Сантинел”. Тържества и други масови събития ще бъдат наблюдавани, както и туристическите зони „с голям наплив”, се казва в съобщение на вътрешното министерство като ще има „специално внимание” към гари и летища.

Вълната от кървави атентати отне 239 живота в осем атаки от 2015 година и много опити бяха предотвратени през последните месеци.

Военният парад за 14 юли съвпада с дискусиите по военния бюджет на Франция. В обръщението си към военните в четвъртък Макрон определи като недостойно критиките за намаляване на средствата за отбрана да се изнасят публично. 


#Макрон #Ница #14 юли #парада

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »