По-тежки наказания за "документно престъпление"

По-тежки наказания за "документно престъпление"
Източник: pixabay
A A+ A++ A

От една до шест години затвор ще бъде наказанието за кражба на фирма у нас, предвиждат промени в Наказателния кодекс, приети на заседанието на правителството. С проектозакона се увеличава размерът на наказанието за този вид документно престъпление, за което максималното наказание към момента е до две години лишаване от свобода./Дарик/
 
Други промени предвиждат въвеждане на мерки срещу финансирането на тероризма и мерки за борба с киберпрестъпленията.
 
Документно престъпление, с което се установява контрол върху фирма, ще се наказва с лишаване от свобода от една до шест години, а ако претърпените имуществени вреди са в особено големи размери, ефективната присъда може да стигне до десет години, предвиждат промените в Наказателния кодекс.

Според настоящото законодателство, ако "крадецът" на фирма не е осъждан до момента, той се санкционира само с глоба от 1000 до 5000 лева, а за следващо престъпление се предвижда затвор до две години.
 
Други предложения в проектозакона предвиждат инкриминиране на действия, насочени срещу ядрени съоръжения у нас, и наказателно преследване за финансиране при набиране, обучение и пътуване с цел тероризъм. Във връзка с противодействието на киберпрестъпленията за първи път се криминализира установяването на контрол от разстояние върху голям брой компютри чрез заразяването им с вирус.

#киберпрестъпленията #фирма #затвор #кодекс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"