Митът за джихадисткия наркотик

Митът за джихадисткия наркотик
Източник: pixabay
A A+ A++ A

Амфетаминът каптагон, известен като "наркотика на джихадистите", не е бил консумиран "от никой от терористите, извършили атентати в Европа от 2015 г., за които е поемала отговорност "Ислямска държава". Това гласи доклад на Френския център за наблюдение на наркотиците и наркоманиите, предаде Дарик.

"Съществуването на "наркотик на джихадистите" е мит", заяви авторът на доклада Лоран Ланиел, експерт по пазарите на наркотици в Европейския център за наблюдение на наркотиците и наркоманиите.

Според него атентатите от 13 ноември 2015 г. в Париж, в които бяха убити 130 души, са създали мисловна връзка между джихадисти и каптагон, а оттам и със Сирия.

"Никой от тези терористи обаче не е консумирал каптагон преди да премине към действие", подчерта той, опирайки се на аутопсиите, които показват, че атентаторите не са били под влияние нито на наркотици, нито на алкохол.

Някои информации създават впечатление, че бойците в Сирия консумират каптагон, за който се твърди, че създавал усещане за непобедимост, уточни Ланиел. "Нищо обаче не доказва, че това се отнася за бойците на ИД, които впрочем осъждат консумацията на наркотици", отбеляза той. 

Според Лоран Ланиел митът за джихадисткия наркотик показва "колко трудно е за западните общества да осмислят врага си".

"В ситуацията след 13 ноември беше по-лесно да се мисли, че тези терористи са били дрогирани, отколкото да се осъзнае, че те масово са избивали хора с автомати, без да са надрусани, без дори да са близнали алкохол", обясни той.

"Тази заблуда се подсилва от факта, че употребата на стимулиращи дроги, включително амфетамини, при изпълнение на военни операции, е отдавна известна", добави Ланиел.

#наркотик #джихадисти #терористи #каптагон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"