Лешоядчета излетяха в района на Източните Родопи

Лешоядчета излетяха в района на Източните Родопи
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

51 лешоядчета излетяха в района на Източните Родопи, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Равносметката е от редовния мониторинг на единствената естествена популация на белоглав лешояд.

От дружеството са посетили всички гнездови колонии на вида в Родопите, където тази пролет загнездиха 89 двойки.

Малките лешояди се излюпват в края на март и началото на април. Близо четири месеца родителите се грижат непрестанно за новото поколение. Толкова време е необходимо, докато потомството порасне достатъчно, за да започне първите летателни опити.

Всъщност в средата на лятото малките са вече напълно развити и тежат колкото възрастите им родители – около 7 кг, а понякога и повече.

"Тази година гнездовият успех на популацията е по-нисък в сравнение с предходната. Вероятната причина са големите и продължителни застудявания през януари и началото на февруари, което съвпада с периода на снасянето на яйцата.

Всяка двойка лешояди снася само едно яйце и минусовите температури могат да причинят изстиване и загиване на зародиша още в ранните етапи на развитие", коментира Добромир Добрев от БДЗП.

Първите уроци са най-трудни, защото малките са все още неопитни. Затова и докато придобият достатъчно опит, родителите им са неотлъчно до тях.

През първите седмици младите птици не се отдалечават много от гнездата и не изминават големи разстояния. Те усъвършенстват летенето и се научават как умело да използват крилете си за да улавят въздушните течения и как да навигират полета с помощта на опашката.

Всъщност това е периодът, в който може да се види недотам типично поведение за лешоядите, които обикновено се реят в небето. Малките често може да се окажат на земята в резултат на неуспешно завършил полет и се налага да се катерят пеш до висока скала или друго удобно за излитане място. С всеки следващ полет те придобиват увереност и усвояват нови умения.

#лешояди #Родопи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »