Трайков иска да го проверят за конфликт на интереси

Трайков иска да го проверят за конфликт на интереси
Трайков е взел това решение след няколко предаванията по ТV7, в които беше обявено, че като бивш министър е в конфликт на интереси, тъй като притежава акции в компанията за добив на варовик „Каолин“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков ще внесе искане в Комисията за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси да бъде проверен, съобщи самият той пред „Дневник“.

Трайков е взел това решение след няколко предавания по ТV7, в които беше обявено, че като бивш министър е в конфликт на интереси, тъй като притежава акции в компанията за добив на варовик „Каолин“, чийто мажоритарен собственик е бизнесменът Иво Прокопиев.

Телевизията обяви още, че след разследване е станало ясно, че Трайков е осигурил на фирмата концесионен договор за милиони.

Няколко месеца след като станал енергиен министър, той изпратил доклад до Министерския съвет с предложение „Каолин“ да вземе за срок от 35 г. правото да добива нерудни изкопаеми край Дулово.

Според Трайков обаче тези твърдения поставят репутацията и управленските му решения под съмнение и затова настоява Комисията да се произнесе като компетентен орган дали са верни.

Той твърди, че акциите му в публичната компания са му донесли дивидент от едва 20 лева за миналата година.

Още при влизането си във властта той декларира, че акциите му в „Каолин“ са 278, купени за 3753 лв. По цени от днес те струват по-малко от 600 лв.

От публикуваните преди две седмици декларации, подадени към Сметната палата, става ясно, че няма промяна в тях.

Ексминистърът декларира още, че има 142 акции на ОЦК, които е купил за 9572 лева, 800 акции на ПИБ и 700 на „Софарма“, 1885 акции на „Химимпорт“, които е купил за 15 253 лева, 227 акции на „Монбат“, 11 803 акции на „Еврохолд“, 750 акции на „Синергон“, 600 акции на „Слънчев бряг“, 1000 акции на „Химко“, 100 на „Стара планина“, 4550 на „Елана“, 482 на „Капмакс“, 25 на „Трейс“, 85 на „Енемона“, 1000 на „Зърнени храни“.

Междувременно се появи тезата, че поскъпването на тока от 1 юли с около 13% е свързано най-вече с високата цена на варовика за сероочистващите инсталации на двете частни топлоцентрали в комплекса „Марица-изток“.

„Класа“ цитира икономическия министър Делян Добрев, според когото 3-4% от себестойността на електроенергията се определят от цената на варовика.

От „Каолин“ обаче категорично опровергаха тези твърдения. Самият Прокопиев публикува открито писмо в сайта си, в което заяви, че разликите в цената на варовика влияят с части от процента на крайната цена на енергията.

„Каолин“ нито е единствен доставчик, нито доставя най-скъпия варовик за електроцентралите. Фактът, че само една от няколко фирми е атакувана, показва, че става въпрос за кампания“, заявява бизнесменът.

Само преди няколко дни Трайчо Трайков обяви в интервю пред в. „24 часа“, че вероятната причина за смяната му е конкурс за банка, в която да отидат 94 млн. лв. от продажбата на миноритарните дялове в ЕВН.

„Конкурсът беше спечелен не от обичайната банка“, заяви бившият министър, но категорично отказа да назове името на тази, която е трябвало да бъде избрана.

Участвали са 9 банки, а победител е „Юробанк И Еф Джи“ (Пощенска банка).

По неофициална информация на изданието основният й конкурент е била Корпоративна търговска банка на Цветан Василев, която държи голяма част от парите на дружествата с държавно участие.

Другата възможност за отстраняването на Трайков, която той сам допусна, е, защото повел битка за връщането на Пловдивския панаир в ръцете на държавата.

Неотдавна премиерът Бойко Борисов обяви, че най-голямата му грешка е назначаването на Трайчо Трайков.

#Трайчо Трайков #министър на икономиката #енергетиката и туризма #Делян Добрев #Бойко Борисов #премиер #Каолин #Дулово #Комисията за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси #ОЦК #Софарма #Химимпорт #Еврохолд #Слънчев бряг #Химко #Стара планина #Трейс #Марица Изток #ЕВН #Пощенска банка #Юробанк И Еф Джи #Корпоративна търговска банка #Цветан Василев #Пловдивския панаир

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"