Неизправни язовирите във Врачанско

Неизправни язовирите във Врачанско
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

За първи път през това лято е направена инспекция на всички водни съоръжения във Врачанско, а не само тези, за които се знае, че са потенциално опасни. Тревожната констатация на проверяващите е, че масово собствениците не изпълняват дадените предписания и вместо да извършват необходимите ремонти, водят съдебни дела за обжалване на наложените актове. Едва 10% от всички язовири във Врачанска област са изправни и безопасни, показа проверката на експертите от областната управа, информира БНТ.

Язовирите на територията на Врачанска област са 88, а 90 на сто от тях са собственост на общините, уточниха от областната управа. С новия Закон за водите мерките за безопасна експлоатация на водоемите са по-строги, но пак не се изпълняват.

Анатоли Георгиев, експерт в областна управа Враца: Всяка година до 31 януари собственикът трябва да разработва програма за ремонти, досега такава програма аз не съм видял.

Затова и състоянието на повечето от язовирите е тревожно според проверяващите. Повредите в повечето случаи са по изпускателните кранове и преливниците, а някои водоеми се оказали недостъпни за оглед, заради гъстата растителност около тях.

Анатоли Георгиев, експерт в областна управа Враца: Язовирите с нарушения по стената - воден или въздушен откос, са 46. Язовири със скъсани стени и недоведена докрай процедура по извеждане от експлоатация - са 9 броя. Затова сме предписали ограничен режим на завиряване - до средата или съвсем празни, на 42 сме предписали това, значи имат някакви сериозни нарушения.

Собствениците на неизправни язовири са получили предписания да ги ремонтират до 1 септември, а там, където авариите по съоръженията са по-сложни и тежки - до края на септември т.г.

#Врачанско #язовири

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"