Затягат правилата за зелена карта в САЩ

Затягат правилата за зелена карта в САЩ
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Американският президент Доналд Тръмп подкрепи законодателство, което значително би променило законната имиграция в САЩ, пише британският в. "Файненшъл таймс". Според Тръмп предложението "ще намали бедността, ще увеличи заплатите и ще спести на данъкоплатците милиарди долари", информира ДАРИК.

Инициативата, разработена по модела на канадската и австралийската имиграционна система, беше представена в момент, когато Сенатът се опитва да се възстанови след като не успя да приеме законопроект за здравеопазването и все още трябва да одобри законодателство за повишаване на тавана на дълга до края на следващия месец. Републиканците също така трябва да постигнат съгласие по бюджета и се надяват да реформират американския данъчен кодекс - цели, които оставят малко време за имиграцията преди кампанията за изборите през 2018 г., отбелязва изданието.

Законопроектът, предложен от републиканските сенатори Том Котън и Дейвид Пардю, предвижда да се намали наполовина законната имиграция в САЩ за 10 години, като рязко се ограничи възможността на американските граждани и законните жители да довеждат свои роднини в страната, посочва в. "Ню Йорк таймс".

Планът би довел до най-големите промени в системата на законната имиграция от десетилетия и представлява поредният опит на Тръмп да намали броя на пристигащите хора в САЩ.


С предложението за ограничаване на законната имиграция Тръмп засилва дебатите за националната идентичност, икономическия растеж, трудовата справедливост и американските ценности, които присъстваха в кампанията му миналата година. Според критиците законодателството би подкопало образа на САЩ като убежище за бедните и угнетени народни маси, а президентът и неговите съюзници настояват, че САЩ прекалено дълго време са приемали твърде много ниско квалифицирани имигранти, ощетявайки американските работниц


Законопроектът включва въвеждане на основаваща се на заслуги система за определяне на това кой да бъде приеман в САЩ и на кого да се предоставя зелена карта за законно пребиваване. При тази система се дава предимство на кандидатите въз основа на умения, образование и език, а не на роднински връзки с хора, които вече са в САЩ, изтъква американското издание.

Планът предвижда да се ограничи до 50 000 броят на бежанците, приемани в САЩ всяка година, и да се премахне визовата лотария, при която се раздават по 50 000 визи годишно на жители на държави, от които в момента не пристигат много мигранти в Америка, посочва британският в. "Гардиън". По оценка на канцеларията на Котън законодателството би намалило броя на приеманите в САЩ имигранти с 41 процента през първата година и с 50 процента за 10 години.

Въпреки подкрепата на Тръмп законопроектът е критикуван от политици както от Републиканската, така и от Демократическата партия и едва ли ще бъде приет от Конгреса в сегашния вид. Републиканците отдавна са обединени по въпроса за незаконната имиграция, но законната имиграция е тема, която предизвиква доста повече разделения.

#Америка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »