Отличие за олимпийският отбор по информатика на България

Отличие за олимпийският отбор по информатика на България
източник: pixabay
A A+ A++ A

Един златен и три бронзови медала ще придружат олимпийският отбор по информатика към България. /БГНЕС/

Младите таланти се състезаваха наред с участниците от 83 държави в престижното състезание, което се проведе от 28 юли до 4 август в Техеран, Иран.

С тези постижения запазваме 5-то място в класирането по медали за всички години, а от тази олимпиада, нашият отбор влезе в „Клуб 100“, т.е. броят на медалите, получени от български състезатели досега надмина 100, само още 4 страни са постигали този успех. Златният медалист се казва Енчо Иванов Мишинев. Той е ученик в 12 клас в ямболската Математическа гимназия "Атанас Радев". У дома с бронзови медали се прибират десетокласниците Петър Ивелинов Няголов от русенската ПМГ "Баба Тонка", Радослав Стоянов Димитров от пловдивската математическа "Акад. К. Попов" и Виктор Николаев Терзиев, ученик от 11 клас в Софийска математическа гимназия. Ръководители на олимпийския отбор по информатика са Емил Келеведжиев и Руско Шиков.

С най-голям опит сред състезателите е Енчо Мишинев, който представя България успешно на поредица международни олимпиади. С този си успех той заема 7-мо място в класирането сред топ 100 на най-добрите млади програмисти в света. Петър Няголов, Виктор Терзиев и Радослав Димитров участват в международни олимпиади от 8 клас, но през 2017-та за първи път се събират в този състав. 

През 1989 г. нашата страна е основател и домакин на МОИ, която се провежда за първи път в град Правец. България отново е домакин на олимпиадата през 2009 г. – за 20-годишния юбилей от създаването й. „Към настоящия момент България е на шесто място в света по завоювани медали от Международната олимпиада по информатика, а в индивидуалната ранглиста към 2017 г. българинът Христо Венев е на второ място в света”, споделят от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки (СООПН). Участници са донесли на страната ни общо 100 медала: 25 златни, 41 сребърни и 34 бронзови медала досега. Медалистите от Международната олимпиада по информатика в Техеран ще кацнат на летище София на 4 август вечерта.

#отбор #медал #информатика #Олимпиада

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »