Американски лекар е готов да оперира сиамските близнаци от Сливен

Американски лекар е готов да оперира сиамските близнаци от Сливен
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Неврохирург в САЩ е готов да оперира 11-месечните сиамски близнаци от Сливен. Обнадеждаващата новина за семейството на Богдан и Янко Янкови дошла в края на юли след неколкомесечни усилия да бъде намерен специалист, който би се наел със сложния случай, информира ДАРИК.

Близките се надяват Фондът за лечение на деца да поеме разноските по лечението. При положителен отговор пациентите ще заминат в университетската детска болница "Монтефиоре" в Ню Йорк, където ги очаква екип от специалисти.
 
Водещият хирург в екипа се е запознал със случая и го е обсъдил с колегите си, а след това е заявил готовност да оперира бебетата. Специалистите на "Монтефиоре" са с богат опит, работили са успешно и по случаи с разделяне на сиамски близнаци.
 
"Не мога да повярвам! Сърцето ми се свива, като си помисля, че трябва да прави първия рожден ден в дома (бел.ред. Дома за медико-социални грижи за деца "Вяра, Надежда и Любов" в Бургас, където са настанени децата)", споделя бабата на бебетата Мария Желязкова след отговора на американската клиника.
 

Жената разказа, че досега Богдан - здравото бебе, се развивал добре, смеел се, подавал ръце и се радвал на близките си, когато ги види. При последното им посещение в дома обаче детето плачело. Било свикнало повече с персонала отколкото със семейството.

 
Семейството вярва, че единственият начин да се спаси Богдан е операция по разделянето. От клиниката в САЩ дават надежди за спасяване на здравия близнак. Тъй като двете деца са с много общи органи и системи, които няма как да бъдат разделени, усилията ще бъдат вложени да се даде шанс за пълноценен живот на единия близнак.
 
За единадесетте си месеца от раждането двете деца са само в легнало положение, а освен че няма мозъчна дейност Янко е и с по-тежки малформации.
 
Богдан и Янко са родени през август 2016 г. от 14-годишна майка от ромски произход. Бащата е неин братовчед. Първоначално лекари уверяват семейството, че на децата ще бъдат направени серия операции у нас. След това обаче било преценено, че това не е възможно. Семейството се обръща към Фонда за лечение на деца.

15-членна комисия от най-добрите медицински специалисти в своите области се произнася, че заради множеството общи органи операцията е технически неосъществима.

Така Богдан и Янко на два пъти получават отказ за операция в чужбина, защото от Фонда за лечение на деца преценяват, че разделянето им би било опасно за живота им и не може да бъде направено. Сега семейството трябва да подаде нова молба във Фонда, както и нова епикриза за състоянието на децата в последните два месеца, разказа бТВ.

#сиамски близнаци #Сливен #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"