Какво и колко може да пренесем през границата

Какво и колко може да пренесем през границата
източник: dariknews.bg
A A+ A++ A

В Директива на Европейски съюз са отразени количествата тютюневи изделия и алкохолни напитки, които могат да бъдат пренасяни за лична употреба през граница в други страни-членки от ЕС, съобщи Агенция "Фокус". От там уточниха, че българската държава се придържа към определените лимити, които са:

Тютюневи изделия:
цигари - 800 къса;
пури - 200 къса;
пурети - 400 къса;
тютюн за пушене - 1 килограм.

Алкохолни напитки:
високоградусов алкохол - 10 литра;
вина - 90 литра /пенливи вина не повече от 60 литра/;
пиво - 110 литра.

От Агенция „Митници“ подчертаха, че при преминаване на граница, ако се носи повече от един вид тютюнево изделие или алкохолни напитки, лимитите ще бъдат променени, тъй като те важат само за 1 вид. При комбинация на повече от един вид, всеки продукт следва да бъде намален, като се преизчислява на база грамаж за тютюневите изделия и литри за алкохолните напитки. Също така българските граждани трябва да имат предвид, че това са нашите лимити, които би трябвало да важат и например и за гръцка страна, но е възможно да има допълнителни разпоредби.

Важно е да се има предвид и това, че количествата, които ще бъдат изнесени през граница трябва да бъдат легални, тоест ако са тютюневи изделия - задължително е наличието на бандерол, същото важи и при алкохолните напитки. Ако става дума за пренасяне на домашен алкохол, то той трябва да е придружен с необходимите документи от малък обект за дестилиране.

Нямаме право да пренасяме туби с гориво – това е забранено както от агенцията, така и от пожарните норми.

#граница #ЕС #лимити #тютюневи изделия #алкохолни напитки #Агенция "Митници"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови предсрочни избори