Още разкрития около атаките в Каталуния

Още разкрития около атаките в Каталуния
източник: dariknews.bg
A A+ A++ A

Испанските власти предполагат, че клетка от осем души може би е извършила атаките в Каталуния вчера и че групата е планирала да използва бутилки с пропан-бутан, предаде Ройтерс, като се позова на източник от разследването.

Пред местно радио представителят на каталунското правителство Жоаким Форн каза, че нападателите може би са мислели да използват газови бутилки в атаката вчера. Сега приоритет за властите е да идентифицират хората, замесени в нападението и да установят какви са отношенията между тях. 

Според информация на вестник „Паис“, който се позовава на източници от службите за сигурност,извършителите на терористичните атентати в Барселона и Камбрилс са били членове на терористична клетка от 12 души.

Петима от терористите са били ликвидирани при опит да извършат терористичен акт в Камбрилс,трима в момента са задържани, още четирима се намират на свобода. 

Сред издирваните е 17-годишният Муса Укабир. Правоохранителните органи не изключват, че той е извършителят на терористичния атентат. Според предварителните данни, 17-годишният Укабир е откраднал документите на своя по-голям брат Дрис, за да вземе под наем два буса.

Единият от тях след това е бил използван за извършването на кървавата касапница. Полицията смята, че Укабир, който избяга след атентата в Барселона, е въоръжен. 

Вчера микробус прегази хора на оживена пешеходна улица в Барселона. Загинаха 13 души и десетки бяха ранени. Силите за сигурност издирват водача на микробуса. При друго нападение в курорта Камбрилс полицията ликвидира петима нападатели. Ранени бяха шестима души, един от които почина.

Испанското радио "Кадена сер" съобщи, че властите издирват трети микробус, който може би е свързан с терористичните атаки, предаде ТАСС. 

Данни на каталунското правителство показват, че преди вчерашните атаки в Барселона и района са били арестувани от началото на годината 11 предполагаеми терористи. Това е повече отколкото където и да е в Испания, посочи Ройтерс. 

 

#атаки #Каталуния #пропан-бутан #разследване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »