Стоте дни на Макрон отминаха

Стоте дни на Макрон отминаха
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Стоте дни на Еманюел Макрон, сравняван от някои с Наполеон приключиха. Прословутият времеви период е свързан с повторното управление на френския император след бягството му от Елба и в днешно време e показател за ориентацията на новоизбран лидер, информира БНТ.

Избран с над 66% младият френски президент започна да губи бързо от популярността си. През май, когато влезе в Елисейския дворец, той се радваше на 62 % популярност. Тя започна да спада рязко. През юли рейтингът му отбеляза 54 на сто - от френските президенти в Петата република единствено Жак Ширак губи повече през 95-та.

През август още по-малко французи 36 на сто казват, че одобряват държавния глава.

Защо такъв рязък спад след блестящия старт на възпитаника на престижна ЕНА школа за национална администрация, бивши министър на икономиката, с опит в престижна банка, с отличен английски и завидна кариера, включително с предишен пост в Елисейския дворец и то преди да навърши 40 години?

При това партията му "Република, напред" спечели мнозинство в парламента.

Макрон предприе мерки за морал в политиката, но критиците му веднага заявиха, че не може да се приема закон, забраняващ назначението на роднини от страна на депутати, и да се прави опит за даването на статут на първа дама на госпожа Макрон. Над 300 000 французи реагираха с подписка срещу подобен статут, според тях повод са излишни разходи и модел за американизация.

Елисейският дворец отговори с "Харта на прозрачността", с която определи ролята на съпругата на държавния глава. Никой френски президент не го е правил толкова ясно досега.

Разбира се, на анкетираните са повлияли най-вече вътрешните проблеми на Франция. Все пак, проучване от френския телевизионен канал BFM и оповестено преди ден, показва, че 60 % от французите над 18 години смятат, че Макрон може да подобри ситуацията във Франция през петгодишния си мандат.

Засега профсъюзите се борят срещу реформите, защото смятат, че те ще отслабят трудноизвоювани права. Левият електорат се тревожи от бъдещи промени в трудовото законодателство, хората на пенсионна възраст роптаят срещу увеличенито на налога за социални осигуровки, недоволство буди и намаляването на помощи за жилища за младите, както и премахването на данъка върху жилищата за 80 % от домакинствата, данък от който се възползват общините.

За падането на рейтинга явно е допринесъл и сблъсъкът на президента с генерал Пиер дьо Вилие заради съкращенията в бюджета на армията и последвалата оставка на шефа на генералния щаб - първа по рода си от създаването на поста през 62-ра година.

Въпреки намалялото доверие у дома, Еманюел Макрон е лидер на международната сцена.

Прие Владимир Путин във Версай две седмици, след като положи клетва, както Мелания и Доналд Тръмп по случай 100- годишнината от влизането на Америка в първата Световна война, стана и посредник в трудни преговори за мир в Либия, завършили с историческа декларация.

Авторитетното американско бизнес издание "Форчън" пък го постави на първо място в класацията за най-влиятелните хора до 40-годишна възраст.

Макрон изпреварва особено популярния Марк Зукърбърг, основател на Фейсбук.

Екипът му използва активно социалните мрежи, министрите му рядко се появават по телевизията, самият президент дава малко интервюта, но както казва говорителят на правителството - Макрон е избрал да бъде действащо лице, а не коментатор.

Одобрявани или не икономическите мерки на най-младия президент на Петата рeпублика са на фона на искането на Европейския съюз Франция да съкрати бюджетния дефицит до 3 %.

Очаква се септември да бъде още по-труден за енергичния стопанин на Елисейския дворец, защото синдикати и крайнолеви са планирали редица демонстрации.

#Макрон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"