Почина актриса Мирей Дарк

Почина актриса Мирей Дарк
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Френската актриса, сценаристка, режисьорка и бивш модел Мирей Дарк почина на 79-годишна възраст, предаде Франс прес, позовавайки се на радио RTL, цитирани от ДАРИК.

Дарк, звездата на френското кино през 60-те и 70-те години на миналия век, се е снимала в 50 филма. Над 13 от тях актрисата е работила с режисьора и сценарист Жорж Лотнер. Сред най-известните й роли в киното са във филмите "Женихът" с Луи дьо Фюнес, "Високият рус мъж с черната обувка" и "Завръщането на високия рус мъж с черната обувка" с Пиер Ришар, "Смъртта на един негодник" с Ален Делон.

Мирей Дарк е родена на 15 май 1938 г. в Тулон, Франция, в скромно семейство. Завършва местната Консерватория по драматични изкуства, след което се мести в Париж с надеждата за актьорска кариера. В началото работи като модел, след което получава малки роли. Дебютира в телевизията през 1960 г.

Мирей Дарк е известна и с дългогодишната си връзка с прочутия френски актьор Ален Делон, продължила 15 години. Години по-късно Дарк и Делон имат съвместни изяви в телевизията и театъра - през 2003 г. си партнират в сериала "Франк Рива", а през 2005 и 2006 г. играят заедно на театрална сцена.

Дарк е режисирала редица документални филми.

От 2002 г. актрисата е омъжена за архитекта Паскал Депре.

Още от дете Мирей Дарк страда от проблеми със сърцето. През 1980 г. се подлага на сърдечна операция. Оперирана е отново през 2013 г. Миналата година е приемана в болница след два мозъчни кръвоизлива.

През 2005 г. Мирей Дарк става дама на Ордена на Почетния легион.

"Напусна ни една от големите фигури на френското кино. Мирей Дарк беше талантлива актриса и смела жена, съвестно изпълняваща поетите задължения", гласи туитът на френската министърка на културата Франсоаз Нисен.

"Тя беше въплъщение на свободната жена в цялото й великолепие. Истински френски шик", написа в Туитър бившият президент на кинофестивала в Кан Жил Жакоб.

#почина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от In Memoriam
Последно от In Memoriam

Всички новини от In Memoriam »