Рекорден бюджет за отбрана в Япония

Свят | 31 август 2017, четвъртък / 11:34| Показвания:Източник: pixabay.com

Японското министерство на отбраната поиска рекордно висок бюджет за 2018 г., за да подобри защитата на Япония срещу растящата заплаха от Северна Корея, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес, цитира БНТ.

Искането е за 5 255 милиарда йени (около 48 милиарда долара или 40 милиарда евро), което означава увеличение от 2,54 на сто. Бюджетът за миналата година беше 5 125 милиарда йени.

По-голямата част от увеличението ще покрие покупката на прехващачи за ракети с по-добър обхват, височина и точност, включително разполаганите на кораби ракети "Ес Ем 3 Блок 2А", нови радарни системи и системи за откриване, ракети земя-въздух "ПАК-3 Ем Ес И" и разполаганата на сушата система за противоракетна отбрана "Иджис ашор". Министерството на отбраната подчертава, че иска да е в състояние да свали севернокорейска ракета, ако има опасност тя да падне на японска територия, отбелязва АФП.

Токио обмисля да допълни арсенала си и със системата THAAD - противоракетен комплекс с подвижно наземно базиране за високо извънатмосферно прехващане на ракети със среден обсег. Опасенията от ядрените и ракетни заплахи на Пхенян се засилиха тази седмица, след като севернокорейска ракета прелетя над Япония, напомня АП.

 


Тагове: отбрана, Япония

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси