Ердоган отново гневен на германски лидери, обвини ги във фашизъм

Свят | 8 септември 2017, петък / 10:11| Показвания:източник: pinterest.com

Турският президент Ердоган отново се разгневи на германски политически лидери, като косвено ги обвини във фашизъм. Без да назовава поименно Ангела Меркел или Мартин Шулц, той обяви методите им за „нацистки“. 

От речта му пред привърженици на неговата партия в Анкара обаче стана съвсем ясно, че Ердоган визира конкретно именно канцлерката Меркел и кандидат-канцлера на социалдемократите Шулц. "Защо се смятате за засегнати? Та нали не казвам, че сте нацисти или фашисти. Само описвам ситуацията. Това е фашизъм, това е нацизъм!", борбено заяви Ердоган. 

Той се позова на апела на Мартин Шулц за прекратяване на присъединителните преговори с Турция, както и на изразеното впоследствие одобрение от страна на Ангела Меркел. И други турски правителствени представители отправиха през изминалите дни критики, че темата за Турция се е превърнала в елемент от предизборната борба в Германия. Самият Ердоган заяви следното: "От сутрин до вечер Турция... От сутрин до вечер - Ердоган. Какво толкова Ви е сторил този Ердоган?". 

Ердоган препоръча на Германия да се грижи за собствените си проблеми: "Да не би тези избори да са в Турция? Или все пак – в Германия? Защо все се занимавате с нас? Изборите са си ваши. Правете си ги! На нас ни е все едно кой ще спечели. Но на сънародниците си в Германия препоръчвам: Не избирайте враговете на Турция!". 

Като врагове на Турция Ердоган наскоро набеляза германските християндемократи, социалдемократите и Зелените. Той сравни сегашната ситуация в Европа със ситуацията в навечерието на Втората световна война. Независимо от всичко,Турция продължавала да държи на присъединителните преговори с ЕС. "Пълноправното членство в ЕС е стратегическа цел за Турция и тя няма да се откаже от тази официална държавна политика", заяви Ердоган. 

Според него, Турция вече е изпълнила своите задължения, но ЕС не бил удържал на обещанието си. Лицемерно било да се принуждава Турция сама да сложи край на преговорите за влизане в Общността. През пролетта на тази година Ердоган отново обвини германското правителство в нацизъм. Тогава той се ядоса, че Берлин осуети предизборните изяви на турски министри в Германия преди провеждането на референдума за промяна на турската конституция.

 


Тагове: Ердоган, германски политически лидери, фашизъм, Ангела Меркел, Мартин Шулц, Анкара

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси