МВР :Драстично по-малко бежанци у нас

МВР :Драстично по-малко бежанци у нас
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Развръзката с бежанската вълна от преходните две години върви към край. Това поне засега сочат данните на МВР за пребиваващите у нас бежанци. Докато преди време на територията на България, кога законно, кога – не, живееха десетки хиляди мигранти, сега те са останали драстично по-малко. Соред регулярната справка на МВР към началото на този месец в България се намират около 2200 мигранти и бежанци, предаде БГНЕС.

От документа става ясна и още една тенденция - миграционен натиск има предимно на българо-сръбската граница, която нелегално пребиваващите се опитват да преминат, за да достигнат заветната си цел – държавите от Западна Европа. Само преди година значитлно по-голям натиск имаше на турската граница от хора, които искат да влязат в България.

Докладът на МВР показва, че към момента 1315 души са били настанени в центровете на Държавна агенция за бежанцит. Това е едва 25% от капацитета на тези лагери, докато преди те се пукаха по шевовете. 33% от настанените са сирийци, 28% от Афганистан.

В същото време обаче 484 мигранти са били настанените в центровете от "затворен тип” на Дирекция "Миграция” на МВР, което е 51,5% от капацитета им. 22% от настанените са от Афганистан, а 17,6% от Ирак. На външни адреси са настанени още 427.

Общо 2140 незаконно пребиваващи чужденци са били заловени на вход, във вътрешността и при опит да напуснат страната за периода 1 януари – 31 август 2017 г., отчитат още от МВР. Това е с 82,8% по-малко спрямо 2016-та година. От началото на годината от страната са изведени 1519 незаконно пребиваващи чужденци. 40% от тях са граждани на Афганистан, а 28,5% от Ирак.

#бежанци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »