Унгария силно ограничава достъпа на бежанци

Унгария силно ограничава достъпа на бежанци
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Унгария съвсем очевидно се стреми да ограничи достъпа на бежанци до закрила на нейната територия, заяви върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди, който посети вчера транзитна зона за кандидати за убежище на унгарско-сръбската граница, информира БНТ.

Гранди изрази особено силна тревога, че Унгария държи бежанците в затворени центрове до границата, докато очакват решения на молбите и на обжалванията им, предаде Асошиейтед прес.

Той каза, че е твърде малък броят на бежанците, на които се разрешава да подадат молби за убежище - по петима всеки ден в двете транзитни зони, както и че твърде малко от тези молби получават положителен отговор. Освен това Гранди отбеляза, че не се правят инвестиции за интеграция на малцината допуснати в Унгария бежанци.

"Главното ми впечатление е, че тук има съвсем ясно намерение силно да се ограничава броя на хората, допускани в Унгария да потърсят закрила", каза Гранди, след като разгледа транзитната зона за бежанци до граничния пункт Рожке. В нея условията са приемливи, но задържането им буди тревога, особено когато те са на възраст между 14 и 17 години.

Унгария издигна огради по южните си граници през 2015 г., за да спре потока от мигранти и бежанци. Премиерът Виктор Орбан неведнъж е заявявал, че мигрантите и бежанците са предимно мюсюлмани и това е заплаха за европейската култура.

Гранди каза, че разбира "сложната ситуация на Унгария" от политическа и географска гледна точка като страна между Балканите, Австрия и Германия и страните, привличащи основния поток от бежанци. Той обаче е на мнение, че закрилата на бежанците и сигурността на държавата не са несъвместими.

Върховният комисар за бежанците се срещна в Будапеща с унгарския министър на външните работи Петер Сиярто и с вътрешния Шандор Пинтер, добавя АП.

#Унгария #бежанци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"