Животът на Хю Хефнър – мъжът, променил нагласите към секса

Животът на Хю Хефнър – мъжът, променил нагласите към секса
A A+ A++ A

Хю Хефнър - човекът, превърнал пижамата в работно облекло, жените в средни страници от списание за окачване и сексуалното желание в глобална мултимедийна империя, почина на 91-годишна възраст.

Хефнър е починал от естествена смърт в дома си - имението "Плейбой", заобиколен до последно от своите близки, се посочва в съобщението на компанията.

Забраненият плод Playboy

Списание Playboy е създадено през 1953 г. и е смятано за едно от най-популярните мъжки списания в света.

През 1953 г. Америка е "дълбоко консервативна" страна, в която щатите могат да налагат забрана върху контрацептивите, а думата "бременна" е недопустима в популярна телевизионна поредица. Именно по това време Хю Хефнър издава първия брой на списание Playboy с голи снимки на екранния секссимвол Мерилин Монро (заснети години по-рано) и обещава в уводната статия "хумор, изтънченост и пикантност". 

Playboy скоро се превръща в забранен плод за тийнейджъри и библия за мъже с време и пари, настроени за "предписваните" от списанието вечери с приглушена светлина, тежки питиета, лек джаз, дълбоки размисли и още по-дълбоки желания.

Хефнър, по думите на "Лос Анджелис таймс", се превръща в "жизнерадостния кръстник" на три поколения американски мъже, обявявайки се срещу сексуалното лицемерие и проповядвайки сексуална екстравагантност, която в действителност много от читателите му не могат да си позволят. 

За една година Playboy доближава двестахиляден тираж. Пет години по-късно списанието вече се издава в едномилионен тираж. Впоследствие Playboy се превръща в една от най-известните марки в света. 

Playboy

 

Запитан през 1992 г. от "Ню Йорк таймс" с какво се гордее най-много, Хефнър отвръща: "С това, че промених нагласите към секса".

До 70-те години на миналия век списание Playboy вече има над 7 милиона читатели и вдъхновява "палави имитации" като Penthouse (Пентхаус) и Hustler (Хъстлър).

През 21-ви век конкуренцията и интернет ограничават тиража му до 3 милиона, както и броя на издаваните годишно списания - от 12 на 11. През 2015 г. Playboy спира да публикува снимки на голи жени, изтъквайки пренасищането с голота в интернет, но по-рано през тази година възстановява традицията си.

През леглото му са минали над 1000 жени

Хю Хефнър се превръща в символ на начина на живот, който води. Десетилетия наред, с лула в ръка и със знаковата си копринена пижама, той е центърът на нескончаеми партита със знаменитости и модели на Playboy. 

Според собствените му думи през леглото му са минали над хиляда жени, сред които много от позиралите за списанието. Едно от най-декадентските турнета в историята на рока - концертната обиколка на "Ролинг стоунс" през 1972 г., включва и спирка в имението "Плейбой".

През 60-те години на миналия век Хю Хефнър рядко напуска Чикаго. В началото на 70-те основателят на Playboy купува второ имение в Лос Анджелис, след което започва да "прелита" между домовете си с частен самолет, наречен "Биг Бъни" с изобразено гигантско зайче на Playboy на опашката.

След ранни изяви по телевизията, през 21-ви век Хефнър отново се завръща на малкия екран с риалити шоу, в което участва с трите си приятелки, обитаващи лосанджелиското имение "Плейбой".

През 1960 г. отваря многобройни клубове по света, в които сервитьорките носят разкриващи плътта униформи, бели заешки ушички и бяла пухкава заешка опашка. 

На 91-годишна възраст почина основателят на списание "Плейбой" Хю Хефнър. Списание "Плейбой" е създадено през 1953 г. и е смятано за едно от най-популярните мъжки списания в света. То се издава в над 30 държави.

Издание като Playboy неизбежно подлежи на цензура. Списанието е било забранено в страни като Китай, Индия, Саудитска Арабия, Ирландия.

„Зайчетата“ на Playboy

Въпреки че е обект на остри критики, за по-освободените списанието е същинско изкушение. През годините за него са позирали известни жени като Дрю Баримор, Фара Фосет, Кейт Мос, Памела Андерсън, Мадона, Шарън Стоун, Наоми Кембъл, Линдзи Лоън.

Няколко от "зайчетата" на Playboy впоследствие стават звезди. Сред тях са певицата Дебора Хари и моделът Лорън Хътън.

Не липсват обаче и "зайчета" с травмиращи преживявания - няколко от тях през последните години отправиха обвинения в изнасилване към комика Бил Козби, близък приятел на Хю Хефнър.

Playboy не е само голи жени

Списанието обаче не е само библия за мъже, които отделят средните страници, за да ги окачват по стените. В Playboy са публикувани като поредица романът "451 градуса по Фаренхайт" на Рей Бредбъри, както произведения на Джон Ъпдайк, Дорис Лесинг, Владимир Набоков.

Сред "специалитетите" на списанието са дългите и откровени интервюта с видни личности - от Фидел Кастро и Джими Картър до Франк Синатра и Марлон Брандо. Малко преди убийството си през 1980 г. легендарният фронтмен на "Бийтълс" също е интервюиран за Playboy.

Преди края на миналия век империята на Хю Хефнър включва международни издания на Playboy, казина, кабелна мрежа, филмова продуцентска компания. След като през 80-те години затваря прочутите си клубове, през 2006 г. Хефнър подновява начинанието.

Да търсиш любовта на грешните места

След като през 1985 г. претърпява инсулт, основателят на Playboy прехвърля контрола над империята на дъщеря си Кристи. Хефнър обаче запазва правото си на последната дума за избор на корицата на списанието и на плеймейтка на месеца.

В свое интервю от 1992 г. Хефнър казва: "Прекарах голяма част от живота си да търся любовта на погрешни места".

Създателят на Playboy има по две деца от първите си два брака - с Милдред Уилямс и Кимбърли Конрад. Запитан преди втората си сватба дали е организирал ергенско парти, Хю Хефнъротговаря: "Моето ергенско парти продължава от 30 години".

Хефнър и втората му съпруга се разделят през 1998 г. Разводът им е финализиран през 2010 г. Година по-късно той предлага брак на 24-годишната Кристъл Харис, бивша плеймейтка. Броени дни преди сватбата Кристъл я отменя, но впоследствие размисля и минава под венчило с Хефнър в края на 2012 г. Харис остава негова съпруга до смъртта му. 

Хю Хефнър е роден на 9 април 1926 г. в семейството на методисти, които по думите му никога не са му показвали обич по "физически или емоционален начин".

Скоро след като сключва брак за трети път, Хефнър казва: "Може би трябваше да остана необвързан. Знам обаче, че се нуждая от продължаваща романтична връзка. С други думи - в същността си аз съм много романтичен човек". 

#Хю Хефнър #списание #естествена смърт #Америка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »