Месец след пожара в Кресна: МВР обмисля да закрие над 10 пожарни служби

Месец след пожара в Кресна: МВР обмисля да закрие над 10 пожарни служби
източник: dariknews.bg
A A+ A++ A

Месец след големия горски пожар в Кресна МВР обмисля да закрие над 10 пожарни служби в страната, като две от тях са именно в планински райони – Пампорово и Боровец. Причината – недостиг на кадри. Преди две седмици от синдикат „Огнеборец” алармираха, че на много места в страната на сигналите за пожар се отзовават само шофьор и един пожарникар, като законовият минимум е за екип от поне трима души.

От министерството обещаха да решат проблема, но се оказа, че няма да увеличават кадрите, а ще съкращават пожарни служби, като сред спряганите за закриване са тези в Боровец и Пампорово. Според президента на синдикат „Огнеборец” Венцислав Станков въпросните участъци неслучайно са ситуирани на подобни места, а закриването им ще увеличи опасно времето за реакция.

На пресконференция днес вътрешният министър Валентин Радев заяви, че МВР не може да увеличи щата на пожарната и за да се спази законовия минимум за трима души в екип, е необходимо да се съкратят някои участъци. Според Радев обаче това няма да се отрази на времето за реакция. 

"Там, където има по-малка нужда от пожарникари, на места с не толкова активни пожари, огнеборците да бъдат пренасочени. Искат да назначим нови хора. В момента това няма как да стане. Проблемът е от две години. Първата стъпка е това - за да бъдат по трима в екип, прегрупират се, имат и нови автомобили, които позволяват по-бързо достигане", посочи вътрешният министър.

По негови думи в цяла Европа тенденцията е за намаляване на времето за реакция, а в България е точно обратното. Според Станков системата има нужда от допълнителни кадри, както и от доброволни формирования в по-отдалечените райони.

"Доброволните формирования да се създадат и да почнат през малките населени места. Да се мине през смесени екипи с доброволци и професионалисти, а след време доброволците да останат да дежурят в малките населени места, като професионалните пожарникари и спасители да бъдат изтеглени в големите и натоварени районни служби", предлага Станков.

#горски пожар #Кресна #МВР #пожарни служби #Пампорово #Боровец #недостиг #кадри #синдикат "Огнеборец" #Валентин Радев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »