Да не закусваш – опасно за здравето

Да не закусваш – опасно за здравето
pixabay.com
A A+ A++ A

Пропускането на закуската може да се окаже фатално за много хора, тъй като удвоява риска от атеросклероза, при която се удебеляват стените на артериите. Това сочат резултатите от проучване, проведено в Испания в продължение на 10 години и обхванало 4000 офис служители, съобщава НОВА. 25% от участвалите в изследването закусвали обилно, като осигурявали 20 на сто от дневния си калориен прием.

Около 70% от хората консумирали сутрин едва 5 на сто процента от дневния си калориен прием, а 3 на сто въобще не закусвали. Последната група показала, че е изложена на най-голям риск от сърдечно-съдови заболявания. А по данни на Световната здравна организация през 2015 г. от този тип болести са починали 17,7 милиона души в световен мащаб.

Хората, които са пропускали закуската, се оказали и с най-големи талии. При тях били регистрирани и високи нива на индекса на телесната маса, на кръвното налягане и на кръвната захар.

Онези от изследваните, които си осигурявали на закуска едва 5% от дневния енергиен прием, пък били изложени на два пъти по-висок риск от атеросклероза.

 

#Закуска #здраве

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"