Ирак на ръба. Възможна ли е нова гражданска война?

Ирак на ръба. Възможна ли е нова гражданска война?
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A
Иракският вицепрезидент Аяд Алауи заяви, че може да се стигне до гражданска война заради контролирания от кюрдите град Киркук, ако не се вземе решение по преговори за кюрдска независимост, предаде Associated Press. Алауи каза, че призовава както кюрдският лидер Масуд Барзани, така и централното правителство в Багдад и подкрепяните от Иран милиции да покажат сдържаност и самообладание при споровете за богатия на петрол град.

Градът с население от различни етноси е под контрола на кюрдски сили от 2014 г., макар че не е част от автономния кюрдски регион в Североизточен Ирак, Вицепрезидентът предупреди, че Киркук може да стане искрата, която да подпали конфликта в Северен Ирак и добави, че самият той е против кюрдската независимост. Иракският национален съвет за сигурност под председателството на премиера Хайдер ал Абади обяви нови санкции,

Освен това иракският съд е сезиран за случая на кюрдски функционери, участвали в организирането на референдум, противоречащ на решенията на федералния съд. На съдът е предаден списък с имена и са взети съдебни мерки срещу тях, пише още "Монитор". "Бяха предприети и други мерки", се казва в комюникето, без да се съобщават подробности. Багдад съобщи, че се опитва да постави под контрол базираните в Кюрдистан оператори на мобилни услуги и да премести дейността им в иракската столица. Не се уточнява обаче как ще бъде наложено решението. В Кюрдистан има най-малко две мобилни мрежи, припомня ДПА. Иракската парламентарна комисия по сигурност и отбрана поиска от кюрдските милиции пешмерги да предадат на иракската армия джихадистите от групата Ислямска държава, които се предадоха след неотдавнашната битка в Хауиджа, в провинция Киркук. Според водената от САЩ международна коалиция над 1000 джихадисти са се предали на пешмергите, чиито позиции се намират недалеч от града.

#Ирак #война

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »