Голям атероид се приближава към Земята

Любопитно | 11 октомври 2017, сряда / 13:26| Показвания:Източник: pixabay.com

Астероид с диаметър около 15 м ще прелети в събота вечер край Земята, предава Нова тв. Космическата скала носи името “2012 ТС4” и преминава на разстояние близо 51 000 километра от нас, посочил Пенчо Маркишки, физик от Института по астрономия към БАН пред телевизията.


Скоростта на “2012 ТС4” е 7 километра в секунда, а наблюденията показали, че скалата се завърта около оста си веднъж на всеки 12 минути. Рекордът по този показател обаче се държи от “2014 RC”, който се завърта веднъж на всеки 14 секунди.


От НАСА отбелязват, че точното разстояние, на което ще премине астероидът от Земята, все още не може да се определи с голяма точност, но със сигурност ще е безопасно за нашата планета. При прелитането гравитацията на Земята най-вероятно ще промени орбитата на “2012 TC4” и ще повлияе на скоростта му на въртене около оста му, обясняват астрономите.


От обсерваторията „Макдоналд“ на Тексаския университет са направили изчисления, че ако астероид с такъв размер все пак се насочи и удари Земята, той ще изгори още в атмосферата. Въпреки това, ще има силна експлозия, която може да причини счупване на прозорци. Учените припомнят, че по подобен начин в земната атмосфера експлодира астероид, който причини хаос в руския град Челябинск през февруари 2013 г. Ранени при инцидента бяха над 1500 души.

Следващото посещение на “2012 ТС4” близо до Земята ще е през зимата на 2019 г., показват изчисленията. Тогава обаче той ще премине доста по-далеч - на около 30 милиона километра от нас, добавя Нова тв.


Тагове: земя, астероид

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси