Ердоган: Турция не зависи от САЩ

Свят | 12 октомври 2017, четвъртък / 15:50| Показвания:Турция не зависи от САЩ. Това заяви турският лидер Реджеп Ердоган, цитиран от световни агенции и news.bg 

Неприемливо е, ако САЩ искат да се откажат от стратегическото партньорство заради казуса около американския посланик Джон Бас, смята Ердоган. 

Посланикът е отговорен за кризата, подчерта турският държавен глава и поясни, че правителството му не е зависимо от САЩ.

Коментарът на Ердоган идва след разпространението на информация, че делегация от Вашингтон ще пристигне в Анкара в опит да се разреши дипломатическият спор.

Според турския държавен глава Вашингтон "жертва" отношенията си с Анкара.

"Нека бъда ясен, човекът, който причини това, е посланикът. Неприемливо е за САЩ да жертват стратегическо партньорство за посланик, който не знае мястото си", каза Ердоган пред местни управители в Анкара.

Вицепремиерът Бекир Боздаг заяви, че двете страни са се съгласили да работят заедно.

През уикенда САЩ обявиха, че всички дипломатически мисии в Турция временно ще прекратят визовите услуги за "оценка на ангажимента на Турция" по охраната на американската мисия. Анкара предприе реципрочни действия. Вашингтон взе решението след задържането на американско дипломатическо лице от турските власти.


Тагове: САЩ, Турция, Реджеп Ердоган, Вашингтон, Анкара, спор

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси