Лидерът на „Ислямска държава” в Югоизточна Азия убит във Филипините

Лидерът на „Ислямска държава” в Югоизточна Азия убит във Филипините
A A+ A++ A

Топ ислямистът Иснилон Хапилон, който е в списъка на САЩ с "най-издирваните терористи" в света, е убит при битка за контролиран от бунтовници град във Филипините.

Това потвърди военният министър на Филипините Делфин Лорензана, цитиран от news.bg  

Анализатори в областта на сигурността описват Хапилон като лидер на "Ислямска държава" в Югоизточна Азия, където джихадистите се опитват да създадат халифат след загубите в Ирак и Сирия.

"Нашите бойци успяха да се доберат до Иснилон Хапилон и Омар Мауте. И двамата са убити", разкри министърът пред репортери, имайки предвид друг джихадист, който води атаката с Хапилон срещу южния филипински град Марави през май.

Американското правителство предлагаше 5 милиона долара награда за информация, която може да доведе до залавянето на Хапилон. Той е описван като 51-годишен високопоставен лидер на действащата в южната част на Филипините групировка "Абу Саяф", която е възприемана от Вашингтон за "чуждестранна терористична организация".

Лорензана поясни, че филипинските сили са предприели финален щурм срещу екстремистите в Марави, при който са убити двамата джихадисти.

Министърът добави, че двамата убити ще бъдат подложени на ДНК тест заради предложената от САЩ и Филипините награда.

Според него до няколко дни могат да обявят за приключили враждебните действия в Марави.

Филипинските военни обявиха, че силите на Хапилон се присъединили към групата на Мауте на 23 май в Марави след неуспешен опит за задържането му.

Именно на 23 май джихадисти окупираха части от Марави. Оттогава са убити повече от 1000 души, а повече от 400 000 жители са разселени.

Хапилон е обвиняван също в отвличането на трима американци през 2001 г., от които двама впоследствие са убити.

Филипинската армия все още продължава да преследва джихадисткия лидер Махмуд Ахмад от Малайзия. Според военния министър Ахмад е помогнал за организирането на атаката срещу Марави.

#САЩ #Филипините #"Ислямска държава" #Югоизточна Азия #джихадисти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"