Северна Корея: САЩ прави репетиция за война

Северна Корея: САЩ прави репетиция за война
A A+ A++ A

Южна Корея и САЩ започнаха едноседмични военноморски учения във водите на Корейския полуостров. Това става в контекста на силно напрегнатата обстановка около севернокорейската ракетна и ядрена програма, предаде Ройтерс, цитира ДАРИК. 


В ученията участват около 40 военноморски кораба от двете страни, включително американският атомен самолетоносач "Роналд Рейгън". Военните маневри се провеждат край източния и западния бряг на полуострова, и ще продължат до 20 октомври, заяви говорител на южнокорейското министерство на отбраната.


Северна Корея определя съвместните военни учения на САЩ и Южна Корея като "репетиция за война". Вчера американският държавен секретар Рекс Тилърсън заяви, че президентът Доналд Тръмп му е дал указания да продължи с дипломатическите усилия за успокояване на напрегнатата обстановка в отношенията със Северна Корея. "Тези усилия ще продължат, докато не падне първата бомба", каза Тилърсън. 

През последните седмици напрежението на Корейския полуостров ескалира осезаемо следпоредица оръжейни изпитания на Пхенян, включително шестия му и най-мощен ядрен опит от 3 септември, както и две изстрелвания на ракети над Япония, а също и словесна война между САЩ и Северна Корея.


По-рано този месец руски депутат, завърнал се от посещение в Пхенян, заяви, че КНДР подготвя изпитание на ракета с голям обсег, която според севернокорейската страна би могла да достигне западното американско крайбрежие. Според южнокорейското разузнаване и анализатори Северна Корея може да предприеме следващия си ход така, че той да съвпадне със започващия в сряда конгрес на Китайската комунистическа партия.


Днес на пресконференция в Сеул командващият военновъздушните сили на САЩ в Тихия океан генерал Терънс О'Шонъси заяви, че севернокорейската програма за разработване на ядрено оръжие и ракети е "истинска заплаха" и американската страна е готова да защити съюзниците си.


"Макар страни като Северна Корея да заплашват регионалния мир и сигурност, нашата съюзническа военновъздушна мощ трябва да е готова да отговори бързо, смъртоносно и съкрушително за запазване на нашите интереси", посочи той.

#Южна Корея #САЩ #учения #Корейския полуостров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »