Плащане на втората пенсия ще бъде уреден до декември

Плащане на втората пенсия ще бъде уреден до декември
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Формулата за изплащане на пенсиите от частните фондове ще бъде уредена до средата на декември. Това обяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков по време на конференция за еволюцията на пенсионните модели, организирана от Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване. В момента тази промяна в Кодекса за социално осигуряване (КСО) се подготвя от работна група в министерството с участието на всички заинтересовани страни и те имат още около два месеца, за да я завършат, предаде Capital.bg.

В момента начинът на изплащането на втори пенсии, което трябва да започне след четири години, не е уреден подробно в кодекса. През миналата година финансовият министър Владислав Горанов беше предложил в него да залегнат само пожизнени пенсии без унаследяване, но след остра реакция от фондовете и от осигурени оттегли този текст. Една от идеите е да има срочни пенсии - по-високи в първите години, а след това по-ниска пожизнена.
В същото време промени в КСО, които касаят надзора върху пенсионните дружества и затягането на дефиницията за инвестиции в свързани лица, са между първо и второ четене в парламента.

Какъв да бъде моделът

От Организацията за икономическо сътрудничество и развитие разкритикуваха разрушаването на пенсионния модел в България, при което беше разрешено средства от частните фондове да се прехвърлят в Националния осигурителен институт и обратното.

"Това не означава устойчивост и стабилност на пенсионния модел и се създава ненужна конкуренция между двата стълба", коментира Стефани Пайе, анализатор в дирекция "Финансови въпроси и предприятия" на ОИСР. Според нея България трябва да се върне към стария законов текст, според който постепенно увеличаваше средствата, които отделя за частна пенсия. В КСО имаше текст, според който осигуровката за частните фондове трябваше плавно да нараства, но той беше отменен и в момента за втора пенсия продължават да се събират само 5%. От ОИСР препоръчаха още да се даде възможност на пенсионните фондове да предлагат различни по риск и доходност продукти в зависимост от възрастта на осигурения. Въпреки че текстът за въвеждане на мултифондовете е готов отпреди 10 години, той не се разглежда.

Според Стефани Пайе във фазата на изплащането трябва да се дефинират срочна и пожизнена пенсия, като се даде възможност за по-висока срочна пенсия в първите години след пенсионирането.

Грешките дотук

Един от специалистите, въвел пенсионната реформа в България - проф. Йордан Христосков, коментира, че пенсионният модел се е изгубил в реформите. Загубихме автономността на първия стълб – 48% от средствата в пенсионния фонд идват от държавния бюджет. Загубихме тристранния диалог, изгубихме и възможността за еквивалентни пенсии, тъй като 38% от пенсионерите ще получават минимална пенсия. Вторият стълб стана доброволен, загубихме инерция и не въведохме мултифондовете, изостанахме с формулирането на фазата на изплащането", отбеляза той.

Към края на юни 2017 г. в частните пенсионни фондове са осигурени 4.5 млн. души, активите им са близо 12 млрд. лв., а от 2003 до момента те са изплатили пенсии и обезщетения на наследници за над 1 млрд. лв., като най-голям е делът на изплатените доброволни пенсии – над 800 млн. лв. В същото време в седем държави от ЕС натрупаните средства по частните пенсионни партиди надвишават със 100% брутния им вътрешен продукт.

#пенсия #декември

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"