Промишлеността отбелязва ръст на производството

Промишлеността отбелязва ръст на производството
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Промишленото производство нарасна през август с 4,9% на годишна база, сочат календарно изгладени данни на НСИ. След отбелязания спад през януари това е седми пореден месец, при който показателят расте спрямо година по-рано, предаде Investor.bg.

През август е отбелязан и ръст от 0,4% в сравнение с юли 2017 година, като индексът е изчислен от сезонно изгладените данни.

Годишни изменения

На годишна база ръст на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен в добивната  (12,9%) и в преработващата промишленост - с 6,4%. Спад от 3,8% е регистриран в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ.

По-значително увеличение в преработващата промишленост спрямо година по-рано се наблюдава при: производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 29%, машините и оборудването с общо и специално предназначение - с 26,8%, лекарствата - с 21,5%, металните изделия, без машини и оборудване - с 18%.

Намаление е отчетено при: производството на превозни средства, без автомобили - с 15,6%, напитки - с 13%, дървен материал и изделия от него, без мебели - с 10,1%, хранителни продукти - с 4,3%.

Месечни изменения

През август 2017 г. увеличение спрямо предходния месец е регистрирано в добивната промишленост - с 4%, и в преработващата промишленост - с 0,4%, а намаление е отчетено в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0,7%.

По-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на тютюневи изделия - с 28,3%, компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - със 7,%, машини и оборудване с общо и специално предназначение - с 6,7%, химични продукти - с 6,2%.

Спад е регистриран при: ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 21,7%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 9,9%, производството на напитки - с 6,2%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 4,6%.

 

#промишленост #ръст

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »