Вдигат заплатите в здравеопазването с до 20%

Вдигат заплатите в здравеопазването с до 20%
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Във вторник, 10 юли, ще бъде подписан колективният трудов договор, с който ще се гарантира влязлото от 1 юли увеличение на заплатите в здравеопазването.

„Предстои подписване утре на колективен трудов договор за сектор „Здравеопазване“, ще има увеличение на заплатите не само на лекарите, но и на целия персонал в едно лечебно заведение“, съобщи в Добрич министърът на здравеопазването Десислава Атанасова, предаде агенция „Фокус“.

„Новото увеличение на заплатите на здравния персонал влиза в сила от 1 юли, въпреки че във вторник ще бъде подписан новият трудов договор заедно с работодателите и синдикатите“, уточни министър Атанасова.

„Най-грубо, средното увеличение на заплатите ще е с около 20%“, каза здравният министър.

„Средствата се увеличават между 10% и 15%, като най-сериозно ръст на заплата има при новопостъпващите медицински сестри“, отбеляза Десислава Атанасова.

Тя допълни, че е важно да се знае също, че с проекта на колективен трудов договор се предвижда нощният труд вече да бъде не 50 стотинки, а 1 лв.

Министър Атанасова заяви, че и сега заплатите на лекарите са над посочените нива. Конкретно за Добрич лекарите и сега вземат над 700–800 лв. заплата месечно.

По думите на управителя на МБАЛ – Добрич, д-р Мариян Ананиев, средната брутна месечна заплата в болницата в добруджанския град е 1500 лв., а за специалистите по здравни грижи – медицински сестри, акушерки и рехабилитатори, е 730 лв.

Цифрите са за миналата година, за тази се запазва същата тенденция „с лек, до умерен растеж“, допълни д-р Ананиев.

#Десислава Атанасова #Атанасова #министър на здравеопазването на България #колективен трудов договор #заплати #здравеопазване #лекари #медицински сестри

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"