Анкара: Европейският модел е пред провал, ако ЕС скъса с Турция

Анкара: Европейският модел е пред провал, ако ЕС скъса с Турция
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Ако страните в ЕС вземат решение за прекратяване или спиране на преговорите за присъединяването на Турция, това ще бъде краят на европейския модел на развитието, равен на самоубийство, заяви министърът по евроинтеграцията Йомер Челик, цитиран от Анадолската агенция.

Той определи като безнравствено предложението за замяната на преговорите за членството на Турция в ЕС с преговори за „привилегировано партньорство“ на съюза с Анкара. Според него прекратяването на помощите за Турция от фонда на ЕС за подпомагане на страните-кандидатки няма да доведе до никакви промени. Само по себе си лансирането на тази идея подкопава авторитета и доверието в ЕС, подчерта главният преговарящ. Той коментира преднамереното и тенденциозно отношение на редица държави към Турция.

„Например, отношението на Австрия към Турция е невъзможно да бъде обяснено чрез политически анализ. Вероятно там фактор е психическата мания. ЕС вече не е никакъв съюз, той има твърде много крайнодесни партии като противници в себе си и на практика е сдружение на правителства под патронажа на Германия. Ние неведнъж призовавахме да получим отговор – това Европейски съюз ли е, или Европейски съединени щати. Ако ЕС е обединение на демокрации, трябва да изясни и степента на солидарност със страните извън своите граници. Турция преживя опит за преврат и е също европейска държава с европейска демокрация. И докато очаквахме солидарност и съдействие за засилване на демокрацията и институциите ни, ЕС се обърна срещу нас. Европейските държави, които са неспособни да се справят с вътрешните си проблеми, показаха, че единственото решение, което могат заедно да вземат, е за прекратяването или спирането на преговорния процес с Турция. Но то ще бъде самоубийство за Европа“, посочи Челик.

Той коментира и референдума в Северен Ирак от 25 септември, считан от Турция като незаконен. Най-тежкият удар върху интересите на етническите кюрди нанесе лидерът на регионалната администрация Барзани, който взе решението за референдума, без да се съобрази с тяхната позиция, но с единствената цел да укрепи властта си в региона, заяви Челик. Той подчерта, че властите в Северен Ирак са длъжни да анулират резултатите от това гласуване.

#Анкара #Европейси съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »