80% от жителите на "Красна поляна" се страхуват от грабеж или кражба

80% от жителите на "Красна поляна" се страхуват от грабеж или кражба
A A+ A++ A

79% от жителите на столичния квартал "Красна поляна" се чувстват несигурни за себе си и своите близки. Едва 18% от тях заявяват, че се чувстват сигурни и защитени.

Това показва изследване по проект "Сигурна и (Пре)Красна промяна", финансиран от Столична община, Програма Европа 2017 г. представено днес в районната община. На пресконференцията бе заявена и амбицията за стратегия за сигурност на жителите в район "Красна поляна", предава news.bg 

Припомняме, в последната година няколко пъти жителите на квартала излиза на протест и блокираха кръстовището на булевардите "Възкресение" и "Никола Мушанов" с искане т.нар. Виетнамски общежития да бъдат премахнати.

По проекта е изготвено изследване, реализирано в периода 15-ти юни - 10-ти август. Общият брой респонденти, участвали в изследването, са 359 души, най-голям е делът на участниците с висше образование - 220 души (61%).

Делът на гражданите, които се чувстват несигурни за себе си и своите близки 79% или 285 души, докато тези, които се чувстват сигурни са 18% или 63-ма души.

Половината от участниците в изследването са казали, че се чувстват по-несигурни в район "Красна поляна" в сравнение с другите райони на София, а 27% са отговорили, че се чувстват еднакво несигурни, независимо в кой район се намират.

Най-голям е делът на участниците в изследването, които се страхуват, че ще станат жертва на кражба и грабеж - 299 души или 83%, посегателство и нанасяне на телесна повреда - 242 души или 67% и бездействие на институциите 142 души или 40%.

Основните причини хората да се чувстват несигурни в междублоковите пространства и градинките е, че се събират хора, чието поведение се определя като рисково - 280 души 78%. Тези, които считат, че няма представители на органите на реда са 217 души считат, а че местата не са осветени - 162 души.

Най-слаби са притесненията на респондентите, че могат да станат жертва на противозаконно лишаване от свобода - 5 души, отвличане и трафик - 7 души или 2%, изнудване 31 души или 9% и корупция 39 души - 11%.

Най-несигурни жителите на район "Красна поляна" се чувстват в междублоковите пространства - 244 души или 68%, парковете - 195 души или 54%, спирките и обществения транспорт 141 души - 39% и необитаемите сгради и строежи 132 души или 37%. Най-малка опасност участниците в проучването усещат в училищните дворове, детските и спортни площадки.

Най-разпознаваемата институция по отношение на личната сигурност и безопасност е полицията, - 67% или 239 души, следвана от общинската администрация -63 души 18%. Изключително висок е процентът на лицата, които са казали, че не вярват в нито една институция и разчитат само на себе си 118 души или 33%

Районният кмет Иван Чакъров призна, че районът е един от най-тежките в София. Заради конфликтите между роми и българи, в последните години между бежанци-българи-роми, както и конфликтите между роми от Факултета и българи. Проблемът с Виетнамските общежития. "Именно тези полюсни ситуации довеждат и до усещането в населението за несигурност, за безнаказаност на престъпленията", посочи Чакъров. Той бе категоричен, че за него най-важен е изводът, направен в стратегията за необходимостта от взаимодействие между институциите и гражданите.

На пресконференцията стана ясно и че на жителите на район "Красна поляна" се предлага стратегия за сигурност.

Сред проблемите на жителите на района, които са идентифицирани в стратегията, но остават извън правомощията на районната администрация са - проблемите с движението на каруци по централните булеварди, незаконните гаражни клетки, замърсяване на въздуха от горенето на гуми, нарушаване на нощната тишина, незаконно изсичане на дървета, липса на зоополиция.

#Красна поляна #Столична община #Виетнамски общежития #кражба #грабеж

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »