Американски агент обучава 50 служители на ГДБОП за киберпрестъпленията

Американски агент обучава 50 служители на ГДБОП за киберпрестъпленията
A A+ A++ A

От днес в Академията на МВР започва обучение на над 50 служители на ГДБОП по линия на киберпрестъпността. Обучението ще се води от американски агент.

Това стана ясно по време на брифинг в ГДБОП, на който бяха обобщени резултатите от проведената конференция на тема: "Киберпрестъпност и киберсигурност", цитира news.bg 

Директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов представи свършената работа с участието на над 300 експерти от цял свят, включително Стивън Уилсън - шеф на център по киберпрестъпност в Европол, както и Робърт Нови, заместник-директор на "Сикрет Сървиз".

По покана на Стивън Уилсън ще има български представител в центъра по киберпрестъпност на Европол за година или 6 месеца, а "Сикрет Сървиз" ще имат агент на работа в ГДБОП. По време на конференцията е имало е и екип на Facebook, които са провели обучение.

Началникът на "Трансгранични престъпления" в ГДБОП Явор Колев отбеляза, че повишаването на международното сътрудничество е един от важните резултати от конференцията.
"Киберпрестъпленията са трансгранични и България не е изолирана", категоричен беше той.

Албена Спасова от Академията по киберпрестъпност отбеляза, че за първи път си партнират със Съвета на Европа по въпросите на киберпрестъпленията. Обучението на Фейсбук е било за правоохранителните органи и как да се води борба с фалшиви профили. По-нататък дискусията ще бъде разширена с представители на Viber и Google.

Явор Колев обясни, че кражбата на самоличност, както и кражбата на лични данни е сериозен проблем не само у нас, но и в целия ЕС. Ще има много по-строги закони за кражба на лични данни, като в момента се пишат нормативни документи, които ще съдържат по строги мерки, посочи Колев.

Във връзка с Darknet Колев заяви, че там също се провежда разследване и обучението в МВР Академията днес е свързано с това. Участва се и в международни операции. Затваряни са такива сайтове, но у нас няма задържани.

#Академията на МВР #ГДБОП #американски агент #Ивайло Спиридонов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »