Меркел остава най-влиятелната жена в света

Меркел остава най-влиятелната жена в света
източник:wikipedia.bg
A A+ A++ A

Нейният имидж може да понесе удар след неотдавнашните германски избори, в които тя спечели четвърти мандат като канцлер с отслабена власт, но Ангела Меркел остава най-влиятелната жена в света, според "Форбс".

Меркел е оглавила класацията на авторитетното американско списание на 100-те най-влиятелни жени в света за седма поредна година и общо за 12-и път.

Британският премиер Тереза Мей е на второ място въпреки трудната година.

Мей е последвана в класацията от филантропа Мелинда Гейтс, съпруга на Бил Гейтс и съпредседател на фондация "Бил и Мелинда Гейтс", Шерил Сандберг, която е главен оперативен директор на "Фейсбук", и Мари Бара, която е изпълнителен директор на американския автомобилен гигант "Дженерал мотърс".

Имената в списъка са милионери, бизнесмени, хора от областта на финансите, медиите, политиката, технологиите, неправителствените организации, филантропи. Заедно жените в класацията влияят пряко върху повече от 3 млрд. души, изтъква Мойра Форбс, която е изпълнителен вицепрезидент на "Форбс медия".

"Независимо дали става дума за ръководене на водещи мултимилиардни компании, за управление на страни, за хора, преобразуващи индустрии, или задаване на дневния ред по критични проблеми на нашето време, колективно тези жени оставят траен отпечатък върху нашия свят", посочва Мойра Форбс.

Почти половината от жените в списъка са американки. Великобритания има осем представители, докато останалата част от Европа има 13 жени.

За пръв път в класацията влизат Иванка Тръмп, която е на 19 място и е дъщеря и съветник на американския президент Доналд Тръмп, Ники Хейли, която е на 43 място и е посланик на САЩ в ООН, актрисата Приянка Чопра, която е на 97 място и която също така е посланик на добра воля за "Уницеф".

Бившата първа дама на САЩ Мишел Обама е отпаднала от списъка, след като напусна Белия дом през миналата година. Хилари Клинтън, която е присъствала всяка година от началото на класацията през 2004 г., е паднала с 63 места, от второ през 2016 г. до 65-то място през 2017 г.

#Меркел #жена #свят

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »