Швейцария подкрепя България за Шенген

Швейцария подкрепя България за Шенген
A A+ A++ A

Швейцария подкрепя желанието на България за членство в Шенгенското пространство. Това увери федералният президент на Конфедерация Швейцария Дорис Лойтхард, която е на официално посещение в България по покана на президента Румен Радев, предава news.bg 

Двамата президенти дадоха съвместна пресконференция в Гербова зала. "Радваме се за това, че Швейцария може да съдейства в областта на споразумението от Шенген", заяви Лойтхарт. "Ние като партньори бихме подкрепили желанието на България да стане част от Шенгенското пространство", каза още тя. Лойтхард оцени високо и приоритетите на страната ни по време на председателството и изтъкна, че Швейцария е третият търговски партньор на ЕС.

От своя страна президентът Румен Радев изрази задоволство от нарастващата активност на икономическите ни отношения. Така за миналата година двустранният обмен възлиза на 260 млн. евро. "Конфедерация Швейцария е 9-тият подред инвеститор в България с повече от 1,8 млрд. евро за последните 20 години. Обсъдихме пътищата, по които това сътрудничество да се разширява, особено в областта на инвестициите, развиването на малките и средни предприятия, ИТ сектора", посочи Радев.

Като особено ефективна Радев оцени швейцарско-българска програма, която по думите му е обхванала за последните години множество сфери от нашия живот и визира правосъдна реформа, върховенство на закона, сигурността, околната среда и образованието. Той припомни, че програмата "Домино", насочена към професионалното образование у нас е стартирала нов подход към дуалното образование и обучение.

Президентът Радев изтъкна още, че посещението е в много важен момент за страната ни - поемаме председателството на Съвета на ЕС. "България има своите ясни послания, касаещи конкурентноспособността, консенсуса и бъдещата кохезионна политика. В това отношение ние сме благодарни на Конфедерация Швейцария, че въпреки, че не сте член на ЕС, вие продължавате с вашата кохезионна подкрепа", заяви държавният ни глава.

Президентът акцентира още на приоритета с разширяването на ЕС в посока на Западните Балкани. "Ние много ясно сме дали своето становище, че Европа трябва да предостави европейска перспектива на Западните Балкани. В противен случай те лесно могат да предоставят Балканска перспектива на Европа".

Президентът Радев бе категоричен, че членството на страната ни в Шенген ще допринесе за общата европейска сигурност. "В това отношение ние усещаме солидната подкрепа на Конфедерация Швейцария, за което благодарим и се надявам, че с вашето мнение България скоро ще бъде член на Шенгенското пространство".

#Швейцария #България #шенгенското пространство #Дорис Лойтхард #Румен Радев #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »