Четири огнища на птичи грип в страната

Четири огнища на птичи грип в страната
A A+ A++ A

Общо четири огнища на птичи грип са констатирани към момента на територията на страната. Едното е на територията на Добричка област, второто е на територията на Хасковска област, третото - в Сливенска област, и едно e в Ямболска област, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), цитира news.bg 

Последното огнище е констатирано в животновъден обект за отглеждане на патици, находящ се в село Зимница, община Стралджа, област Ямбол, където са умъртвени близо 8 хиляди патици.

Като част от мерките за ликвидиране и недопускане на разпространението на болестта се умъртвяват и възприемчивите животни в животновъден обект, който е в непосредствена близост до огнището.

Към момента на територията на област Ямбол заболяването е констатирано само в една ферма за патици в село Зимница, община Стралджа.

В сливенското село Глушник, както и в хасковското село Узунджово, птичи грип е констатиран в домашно стопанство (обект тип "заден двор").

Първото огнище, това в село Стефаново, община Добрич е констатирано в средата на октомври в промишлен животновъден обект за отглеждане на патици.

Птиците в 3-километровата зона около констатираните огнища са умъртвени по хуманен начин. Извършват се постоянни клинични прегледи в 10-километровата зона около огнищата.

Към момента е забранено населването на животновъдни обекти с новоизлюпени водоплаващи птици на територията на цялата страна.

#огнища #птичи грип #Добричка област #Хасковска област #Сливенска област #Ямболска област #патици #болестта

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"