Директорът на ЦРУ не бил личен гост на Борисов, както премиерът твърди

Директорът на ЦРУ не бил личен гост на Борисов, както премиерът твърди
И това излезе в момента, когато шефът на ЦРУ три дни ми е личен гост, развеждам го из София, ходим по ресторанти, по кафета... То е ясно отношението му – три дни директор на ЦРУ стои в изключително приятелска среда в София.
A A+ A++ A

Директорът на ЦРУ Дейвид Петреъс е бил в София на официално посещение, а не е гостувал лично на премиера Бойко Борисов.

Посолството на САЩ в София опроверга изявление на премиера Бойко Борисов, че Дейвид Петреъс е бил негов личен гост, в отговор на питане от шефа на „Интернет общество - България“ Вени Марковски за целта на посещението, предаде БГНЕС.

В края на юни Бойко Борисов даде интервю за списание „Биограф“ пред журналистката Валерия Велева, в което отрече твърдения в чуждата преса, че в миналото е бил свързан с пране на пари и разпределяне на наркопазара у нас.

„Съвсем наскоро в някакво немско издание в чужбина („Тагесцайтунг“, по материали от Уикилийкс – бел. ред.) излезе материал срещу мен, пълен с лъжи и идиотщини. Една част от медиите в България веднага го мултиплицираха в смисъл, че едва ли не от ЦРУ стоели зад този текст, че те били казали какво ли не за мен. И това излезе в момента, когато шефът на ЦРУ три дни ми е личен гост, развеждам го из София, ходим по ресторанти, по кафета... То е ясно отношението му – три дни директор на ЦРУ стои в изключително приятелска среда в София, за да има време да се наспи, да се разходи, да си почине“, заяви тогава министър-председателят.

По този повод Вени Марковски е изпратил запитване до Посолството на САЩ на страницата му във „Фейсбук“, с което настоял „да коментират този въпрос, защото това не съответства на обичайното поведение на директори на ЦРУ“.

Той задал и още един въпрос: „Също така би било добре да получа от вас потвърждение или опровержение на друго твърдение на Бойко Борисов - че двамата с Дейвид Петреъс са написали заедно прессъобщението на сайта на посолството“.

В интервюто премиерът заявява: „Изявлението му, което пуснаха от Посолството на САЩ, заедно го съчинихме“.

„Директорът на ЦРУ беше в България на официално посещение, организирано със съдействието на посолството от 5 до 7 юни 2012 г. В съответствие с нормалната дипломатическа практика двете страни координираха съдържанието на прессъобщението преди публикуването му. Освен прессъобщението не сме в състояние да предоставим друга информация за визитата на директора, защото не обсъждаме въпроси от областта на разузнаването“, отговарят от Посолството на САЩ в социалната мрежа.

В краткото изявление до медиите след посещението на Дейвид Петреъс той бе цитиран да казва, че смята, че „близкото партньорство на САЩ и България е особено важно и за двете страни, и очаква това партньорство в областта на разузнаването и в други сфери да стане още по-силно в месеците и годините, които са пред нас“.

#Валерия Велева #Вени Марковски #САЩ #посолство #официално посещение #Бойко Борисов #Дейвид Петреъс #ЦРУ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници