Българки учени ще бъдат отличени на Световния ден на науката

Българки учени ще бъдат отличени на Световния ден на науката
A A+ A++ A

Три жени учени ще получат признание за своя огромен научен потенциал под формата на стипендия от 5000 евро този петък. Имената на българките победителки по програмата „За жените в науката“ за 2017 г. ще бъдат обявени на официална церемония на 10 ноември, Световният ден на науката за мир и развитието.Събитието ще се състои от 11 ч. в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Университетът заедно с L’Oréal България и Националната комисия за ЮНЕСКО-България са партньори и съорганизатори за тази прекрасна инициатива, целяща да окуражи младите жени в България са изберат професионално развитие именно в научната сфера.

Програмата за провежда за седма поредна година е България, като от за първи път в историята на програмата победителките са учени от трите основни научни направления – биология, химия и физика.

Инициативата „За жените в науката“ на L'Oréal и ЮНЕСКО стартира през 1998 г. Това е уникална програма, създадена да отличава и насърчава жените учени по цял свят, които чрез работата си допринасят за развитието и прогреса на науката. В продължение на близо 2 десетилетия L'Oréal и ЮНЕСКО усилено подкрепят утвърдени жени учени, насърчават повече млади жени да изберат научна кариера, оказват им помощ в изследователските им проекти и им отдават заслужено признание за отличните им постижения в област, в която жените са слабо представени - според данни на ЮНЕСКО едва 28% от учените в цял свят са жени.

От основаването си през 1998 г. „За жените в науката“ е отличила над 2700 жени учени в 115 държави. Днес програмата се състои от Глобални награди „За жените в науката“, Международна програма International Rising Talents и Национални и регионални стипендии.

 Националното издание на програмата „За жените в науката“ стартира в България през 2010 г. в партньорство между Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Националната комисия за ЮНЕСКО в България и L’Oréal България. Стипендиите са предназначени за млади жени учени и имат за цел да подкрепят тяхната научноизследователска кариера. От 2011 г. до 2013г. програмата награждава по две жени учени в сферата на естествените науки със стипендии от по 5000 евро.

От 2014 г. поради големия интерес към конкурса организаторите предоставят още една стипендия и по този начин всяка година вече три българки учени получават средства, за да реализират своите научни проекти и амбиции да променят света.

 

 

 

 

#учени #награда #Св. Климент Охридски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"