Сняг покри части от Словения

Свят | 13 ноември 2017, понеделник / 13:35| Показвания:Сняг покри части от Словения. Това обаче на попречи на хората да отидат до урните и да гласуват на президентските избори, които се проведоха в страната, предава NOVA. 

Резулатът: действащият държавен глава на Словения Борут Пахор спечели втори мандат на втория тур на президентските избори срещу бившия комик Марян Шарец, информира "Асошиейтед прес", цитирана от "Ройтерс" и БТА.

54-годишният ветеран в политиката Пахор, известен като "Краля на Инстаграм" заради активността си в социалните мрежи, спечели 53 процента от гласовете. Съперникът му, който е настоящ кмет на северния град Камник, получи 47 процента, показват данни на словенската избирателна комисия след предварително преброяване на гласовете.

Пахор благодари на избирателите и обеща, че ще засили още повече доверието им в демокрацията. Той поздрави опонента си за постигнатия резултат. 

"Ще бъда президент на всички. Ще обединя хората и ще надградя това, което ни сближава", каза Пахор.

Той е едва вторият словенски президент, спечелил втори мандат, откакто страната получи независимост от бивша Югославия през 1991 година.

Сарец бе известен комедиен актьор, преди да влезе в политиката през 2010 г., когато се кандидатира за кмет на Камник. Той призна поражението си снощи, но каза, че успехът му като относително нов участник в политиката е показал желанието на словенците за промяна.

"Горд съм, че имах възможността да се изправя срещу играч от първа лига. Резултатът ми е добър и говори сам за себе си", каза той.

Анализатори посочиха, че класирането на Сарец за балотажа показва недоволството на словенците от традиционните политици. Критици обвиниха Пахор, че не е заел позиции по важни въпроси, свързани с икономиката, граничния спор Хърватия и бъдещето на ЕС.

Пахор и Сарец - и двамата центристи - спориха по време на кампанията за приватизацията на най-голямата банка в Словения и за устройството на антикорупционното ведомство. 
Президентът на Словения няма изпълнителни правомощия, но мнението му по важни въпроси има тежест, отбеляза "Асошиейтед прес".


Тагове: сняг, Словения, президентските избори, Борут Пахор

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси