Не се месим в работите на Ливан, увери Иран

Свят | 13 ноември 2017, понеделник / 13:40| Показвания:Иран увери, че не се е намесвал във вътрешните работи на Ливан, съобщи държавната телевизия, цитирана от Ройтерс.

Техеран също коментира интервю със Саад ал Харири, който подаде оставка като премиер на Ливан преди 9 дни, изразявайки надежда, че скоро Харири ще се върне в страната си.

Оставката на Харири и последвалите действия превърнаха Ливан в нов фронт на напрежение между шиитски Иран и регионалния сунитски съперник Саудитска Арабия.

Рияд обвинява подкрепяната от Иран ливанска групировка "Хизбула" за оставката на Харири. Техеран пък от своя страна вини Саудитска Арабия и съюзниците й, че подклаждат напрежение в Близкия изток.

В телевизионно интервю в неделя Харири заяви, че до няколко дни ще се върне в Ливан и може да оттегли оставката си, ако "Хизбула" се съгласи да не влиза в регионални конфликти като в Йемен. Това е първият коментар на Харири от 4 ноември. В момента той е в Рияд.

Коментарът на Харири дава малка надежда за възможно връщане в Ливан...Иран не се меси във вътрешните работи на Ливан, каза говорител на външното министерство на Ислямската република.

Ливанският президент отказва да приеме оставката на Харири, освен ако не я връчи лично.


Тагове: Иран, Ливан, Саад ал Харири, Саудитска Арабия, "Хизбула"

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси