Израел сигнализира, че ще продължи да бомбардира в Сирия

Свят | 13 ноември 2017, понеделник / 13:56| Показвания:Израел сигнализира, че ще продължи бомбардировките по границата със Сирия, за да предотврати проникване на подкрепяни от Иран сили, макар че САЩ и Русия се опитват да уговорят спиране на огъня в района, информира Ройтерс, цитира news.bg 

В събота президентите на САЩ и Русия потвърдиха съвместни усилия за стабилизиране на Сирия, включително разширяване на режима на тишина от 7 юли по границата с Израел и Йордания.

Представител на Държавния департамент на САЩ заяви, че Москва се е съгласила "да работи със сирийския режим за изтегляне на подкрепяните от Иран сили на определена дистанция" от Голанските възвишения на границата с Израел.

Мярката, според официален представител на Израел, е с цел отделяне на враждебни фракции в Сирия, но ефективно ще държи свързани с Иран сили на различна дистанция от контролираните от еврейската държава възвишения.

Дистанцията ще варира от 5-7 километра до около 30 километра, като ще зависи от настоящите позиции на бунтовници на сирийската част от Голан, поясни източникът, пожелал анонимност.

Москва не е разкрила подробности от сделката с Вашингтон.

В събота израелската армия съобщи, че е свалила шпионски дрон над Голан. Военният министър Авигдор Либерман обвини сирийското правителство.

Повтаряйки предупрежденията си към Иран и "Хизбула", Либерман подчерта, че "ние няма да позволим шиитската ос да използва Сирия като предна база".

Русия настоява всички чуждестранни сили незабавно да напуснат Сирия.


Тагове: Израел, Сирия, Иран, САЩ, Русия, Йордания, Вашингтон

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси